Mijn BTW-nummer?

Update 2 (2019): het BTW-nummer voor mensen met een eenmanszaak is vervangen door een BTW-id, wat losstaat van je BSN-nummer. Het mijne is dus NL001766130B02.

Eind goed, al goed!


Update 1 (2013): een BTW-nummer op je website zetten is niet meer verplicht! Zie onderaan!


De originele blog uit augustus 2013:

Mijn BTW-nummer? Dat is als volgt…

NL{Mijn BSN-nummer}B01

Het is volgens de Belastingdienst (bron) verplicht om je BTW-nummer op je website te vermelden. Dat heeft de Belastingdienst leuk bedacht, maar voor mensen met een eenmanszaak betekent dat, dat je je BSN-nummer online moet zetten. Een ideaal kapstokje voor identiteitsfraudeurs natuurlijk…

Sterker nog, de overheid adviseert je om je burgerservicenummer (BSN) door te strepen als je een kopie van je identiteitsbewijs laat maken. Uit het oogpunt van veiligheid (bron). Waarom zou ik het dan wel op mijn website moeten zetten?

‘Voorzichtig publiceren’

Dus heb ik via Twitter (naar @bdzakelijk) het maar eens nagevraagd. En het antwoord? Zie hier:

Twitter-belastingdienst

Je leest het goed: het open en bloot op je website publiceren van je BSN-nummer is verplicht voor ondernemers, maar je moet er wel voorzichtig mee omgaan…? Duidelijk. Dan dus bij deze nogmaals, heel voorzichtig gepubliceerd, mijn BTW-nummer:

NL{Mijn BSN-nummer}B01

Oh ja: wie van mij een factuur ontvangt, krijgt daar uiteraard keurig een kloppend BTW-nummer op. Maar gezien de aanbevolen ‘voorzichtigheid’ door de Belastingdienst, doe ik het nu maar even zo…

UPDATE 25-09-2013!

Vandaag, woensdag 25 september, kreeg ik ineens een tweet van @BDzakelijk. Het moet gezegd: heel netjes, want geheel ongevraagd brengen ze me op de hoogte van een aanpassing in het beleid. De strakke verplichting dat een btw-nummer altijd op een website moet zijn vermeld, is er niet meer!

Zie hier het artikel op de site van de Belastingdienst. Kort samengevat krijgen ondernemers meer vrijheid, zolang ze maar consequent en duidelijk aan (potentiële) kopers laten weten wat hun BTW-nummer is. Dat kan op je website, maar ook in de offerte. Geen verplichte melding dus meer!