22 november 2022

‘Welke camera moet ik kopen?’

Ik krijg de vraag regelmatig. ‘Jij hebt verstand van camera’s toch? Welke moet ik kopen?’ Vaak is het gewoon een heel oprechte vraag omdat mensen echt geen miskoop willen doen.

Maar soms is het ook een bevestiging die mensen zoeken. Ze willen zó graag een spiegelreflex aanschaffen. Maar waarom, dat weten ze vaak eigenlijk niet. En in dat geval is het ook maar beter om dat niet te doen…

De mooiste foto

Helaas is dat dus niet altijd wat mensen willen horen. ‘Ja maar, met een spiegelreflex maak je toch de mooiste foto’s?!’, klinkt het dan verbaasd, bijna verontwaardigd… Eh, nou… nee dus. Het klinkt als een cliché, maar het is nog altijd de fotograaf die de foto maakt. Ik ken fotografen genoeg, die met een mobiele telefoon en Instagram mooiere foto’s maken dan menig wannabe die stevig investeert in een dure (semi-)professionele spiegelreflex.

Een foto van bloeiende distels in tegenlicht. Gemaakt met mijn telefoon en Instagram.

Welk merk camera

Wat je dan moet kopen? Welk merk? Dat is net zoiets als vragen wat voor auto iemand moet kopen. Voor de een moet dat een splinternieuwe zijn, ‘van een Duits merk’… voor een ander is een 10 jaar oude Skoda Fabia meer dan prima (yes, dat ben ik!). Het is maar net wat je ermee wilt doen. En echt slechte merken, die zijn er eigenlijk niet meer. Zeker zolang je bij de bekende merken blijft als Canon, Nikon, Olympus, Pentax of Sony, zit je wel safe.

Boodschappenmodelletje

Maar waarom zou je als beginner of ‘gewoon voor thuis’ dan geen spiegelreflex kopen? Simpel. Om bij die auto te blijven: om alleen maar boodschappen te doen, is een Nissan Micra, Suzuki Alto of Volkswagen Polo ook meer dan voldoende. Een luxere Renault Laguna, Audi A4 of Volkswagen Passat is toch meer geschikt voor langere afstanden.

En om in de autovergelijking te blijven: dit was ooit mijn eerste oldtimer. Een analoge Mamiya 645. Staat altijd binnen, wordt alleen bij mooi weer gebruikt en heel goed onderhouden door een liefhebber…

Kies compact!

En zo is het ook met camera’s. ‘De beste camera is die, die je bij je hebt’, zei blogger en fotograaf Chase Jarvis al eens. Leuk, zo’n spiegelreflex met objectieven en een tas aan accessoires, maar tijdens een dagje pretpark met de kinderen blijft hij vervolgens vaak thuis. ‘Het is zo’n gesjouw’…. Wat is dan de betere camera? Een spiegelreflex thuis in de kast of een compactcamera of smartphone in je binnenzak?

Tijdens een weekendje weg neem ik vaak alleen een compactcamera of tegenwoordig een smartphone mee.

Techniek van camera’s
En ook technisch is een spiegelreflex zeker niet altijd beter. Integendeel, zou ik bijna zeggen. Als je alleen maar op de automatische stand fotografeert, zul je met een compactcamera (of een MFT-camera, een soort tussen compact en SLR in) echt betere resultaten behalen. Die camera is immers ontworpen op huis-, tuin- en keukengebruik. Bij een spiegelreflex daarentegen gaat de ontwerper er van uit, dat je als fotograaf zelf een stem wilt hebben in je eindresultaat. Dus is die camera helemaal ingericht op handmatig fotograferen, zonder compressie in RAW-formaat. Het resultaat: beelden die nog nabewerkt moeten worden.

Kortom: zoek je zelf een camera, vraag je dan eens af of je echt wel die spiegelreflex moet hebben. Ik wil je niet ontmoedigen, maar kies in ieder geval bewust voor wat bij je past!

RECENT POSTS

    Leave a comment

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.