Camera-apparatuur
20 maart 2021

Licht of apparatuur?

Regelmatig krijg ik vragen over de apparatuur die ik gebruik voor mijn fotografie. Collega-fotografen hebben soms ook een hele waslijst met hun aangeschafte ‘gear’ op hun website staan. Met dat soort lijstjes kan ik eerlijk gezegd heel erg weinig…

Licht is alles

Met voorsprong mijn belangrijkste basismateriaal? Licht. Of het nu natuurlijk licht is of licht dat uit een flitser of studiolamp komt: het geeft foto’s vorm en ruimtelijkheid. Hard licht, zacht licht, indirect of direct: het licht maakt de foto, niet de camera. Het apparaat waar ik dat mee doe, is slechts om het licht vast te leggen. Over het algemeen combineer ik natuurlijk licht met flitslicht. Waar nodig en waar het elkaar versterkt.

Materiaal

Je vindt hier dus geen waslijst met spullen. Canon, Nikon, Olympus of Mamiya? Ik gebruik wat ik op dat moment het meest geschikt vind. The best camera is the one that’s with you. Of het nu een heel kleine compactcamera is, een digitale spiegelreflex, een analoge (middenformaat)camera of mijn mobiele telefoon met Instagram. In een studio, of juist (liever) op locatie? Maakt niet uit.

Zolang het licht maar klopt!

The important thing is not the camera but the eye.

Alfred Eisenstaed

RECENT POSTS

    Leave a comment

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.