Ciutat de les Arts i les Ciències
27 juli 2016

Stedentrip op 35 mm – València

Wat een luxe: twee weken na een stedentrip naar Boedapest mocht ik er weer tussenuit: dit keer stond het Spaanse València op het programma. Een stad met een charmant, compact centrum, wat nog niet massaal door toeristen is overlopen, zoals je bijvoorbeeld wel hoort van Barcelona. Je verblijft er voor heel redelijke prijzen en de sfeer (en het weer) zijn er meer dan prima!

Net als in Boedapest ging ook bij deze stedenreis alleen een analoge kleinbeeldcamera mee. Voor de nerds: mijn Canon EOS30 was geladen met Fuji Superia 200, wat ze bij Carmencita Film Lab – eveneens in València trouwens! – uitstekend hebben gescand!

Streetart

Opvallend vaak kom je in València street art tegen. Op de meest vreemde plekken zie je kunstwerken – in uiteenlopende stijlen en kwaliteiten.

Kunst en wetenschap

De Ciutat de les Arts i les Ciències, ‘stad der kunst en wetenschappen’: een groot contrast met het oude centrum, want deze wijk met musea, een operagebouw en een bioscoop is vrijwel geheel ontworpen door Calatrava.

Food!

Je kent het gezegde wel. ‘Je kunt er op elke straathoek heerlijk eten’. In València mag je dat echt letterlijk nemen. Bij het gros van de talloze eettentjes in de stad kun je uitstekend eten voor een heel redelijke prijs.

Eten in València: Mercado Central

Het zal je dan ook niet verbazen dat één van de mooiste gebouwen in València dan ook in het teken staat van eten: de Mercado Central. Een prachtig stuk architectuur met binnen ruimte voor honderden marktkramen. Het gebouw zelf is al prachtig, onder meer met zijn dertig meter hoge koepel. In tientallen kramen staat en hangt voor een fortuin aan hammen. Evenveel soorten als smaken en prijscategorieën.

Food Truck Festival

Wat is er leuker dan een ‘hip’ food truck festival met allerlei leuke muziek en lekkere gerechtjes?

Antwoord: een ‘hip’ food truck festival in València! Het Palo Market Festival werd gehouden in één van de parken van de stad en herbergde tientallen food trucks met een grote variatie aan lekkers.

Corpus Christi!

En tot slot nog iets extra bijzonders. Zestig dagen na Pasen wordt in València Corpus Christi gevierd: een honderden jaren oude feestdag met optochten, processies, versierde gevels en andere gebruiken. Dat feest begint overigens al zaterdagnacht, als na middernacht een hele horde ‘Valencianen’ met kinderen, muzikanten, eten en drinken zingend de straten door trekt.

Op zondag staan vervolgens verschillende processies en optochten op het programma. Bijzonder om mee te maken

RECENT POSTS