Stedentrip Boedapest - De Donau
7 juli 2016

Stedentrip op 35mm – Boedapest

In mei 2016 stonden er voor mij maar liefst twee stedentrips op het programma. De eerste: een bezoek aan de hoofdstad van Hongarije.

Tijdens een stedentrip fotografeer ik tegenwoordig analoog. Omdat je in relatief korte tijd veel wilt zien, wil ik niet continu met mijn camera bezig zijn. Het voordeel van analoog fotograferen is dat je veel bewuster aan het kijken bent. Dus gaat er een kleinbeeldcamera mee en een paar rolletjes. Drie dagen, drie rolletjes. Drie keer 36 opnames. Niet meer en niet minder.

Boedapest leent zich daar prima voor. De oude oostblokstad is nog niet zo bekend als bestemming voor een stedentrip, maar heeft wel sfeer. Het centrum van Pest is ook relatief compact, dus te voet of op de fiets kun je veel zien in een paar dagen.

Nagycsarnok: de grote markthal

De grote markthal van Boedapest is een enorme, prachtige hal, die dankzij zijn staalconstructies wel iets van een treinstation weg heeft. Binnen vind je honderden kramen met vlees, vis, groente, fruit en andere specialiteiten, zoals paprika’s, lokale worsten, paprika’s, ingelegde groentes, goulash- en paprikakruiden en, oh ja, paprika’s…

Ruin bars

Een bijzonder fenomeen in Boedapest zijn de zogenoemde ruin bars: leegstaande panden die mogelijk gesloopt gaan worden, die door jongeren of krakers worden omgeturnd tot ‘tijdelijke’ bars. Wij bezochten onder meer de bekendste: Szimpla. Een voormalige kachelfabriek, waar je zowel binnen als buiten kunt chillen. Ontbijten, een biertje drinken of een concert of film bezoeken, het kan er allemaal. En dat ‘tijdelijke’ is relatief: Szimpla bestaat al sinds 2002…

Al met al is Boedapest een prima bestemming om een paar dagen door te brengen. Negentiende eeuwse historie en overblijfselen uit een aantal decennia communisme gaan er prima samen met hedendaagse charme. Varen over de Donau (die overigens niet echt blauw is…), het Parlementsgebouw bezoeken, de National Gallery, of lekker uit eten. De goulash-restaurants die zich op de toeristen richten, moet je vooral links laten liggen, dan kun je op allerlei plekken ook nog eens uitstekend eten.

Szeretem Budapestet!

Check meteen ook de foto’s van de trip naar València, nu je hier toch bent!

RECENT POSTS