Fotoboek De Wadden - recensie - productfotografie

Recensie fotoboek ‘De Wadden’ – Toon Fey

Over De Wadden zijn al talrijke fotoreportages, boeken en documentaires gemaakt. Dit jaar kwam er daar weer eentje bij: ‘De Wadden – Nergens ter wereld’, samengesteld door Toon Fey. Is dit dan ‘het zoveelste’ fotoboek over De Wadden?

Het is niet dat het waddengebied geen aandacht verdient. Integendeel zelfs. Sinds 2009 staat de Nederlandse en Duitse Waddenzee namelijk op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Daarmee zijn onze wadden in goed gezelschap van bijvoorbeeld de Grand Canyon, de Serengeti en het Great Barrier Reef.

Fotoboek ‘Nergens ter wereld’

Binnen die lijst van oeroude natuurgebieden zijn onze Wadden eigenlijk van een bijzondere orde. Het gebied is namelijk nog relatief jong en blijft nog continu veranderen. Daarop is dan ook de veelzeggende ondertitel van het fotoboek ‘Nergens ter wereld’ gebaseerd.

De Wadden   05

De continue verandering en jonge ontstaansgeschiedenis vormen meteen ook de rode draad van het boek. Daardoor is dit fotoboek ook heel anders opgebouwd dan de meeste andere uitgaves over de wadden. In dit boek zul je geen geografische indeling per eiland aantreffen, noch een overzicht van de aanwezige flora of fauna. Ook de bijna obligate foto’s – van strandhuisjes en meeuwen (ja, ik heb ze op Texel ook gemaakt…) – blijven achterwege.

In ‘Nergens ter wereld’ wordt een bijzondere formule gehanteerd. Van geen enkele foto is duidelijk waar hij is genomen. Maar dat is ook niet belangrijk. Fey heeft het boek thematisch opgedeeld in vijf hoofdstukken (Los Zand, Van Zandplaat naar Eiland, Strand en Duin, Wad en Kwelder en Menselijke Sporen). Binnen die hoofdstukken word je als lezer door een beeldverhaal geleid. En dat werkt heel goed.

De Wadden   06

Het resultaat: via mooie, bijna abstracte platen van zand in het eerste hoofdstuk, reis je via het eerste groen en prachtige luchten door de ontstaansgeschiedenis, tot uiteindelijk de invloed van de mens zichtbaar wordt. De afsluitende pagina’s van het boek vertellen het verhaal van de wadden nog eens in tekst, voor wie op zoek is naar meer achtergrond bij de beelden.

Schrijver en fotograaf Toon Fey publiceerde al meerdere boeken. Hij maakte al reportages over Suriname, het Nederlandse rivierengebied, het Groene Hart en schreef ook al veel eerder over het waddengebied. Zijn meest recente boek ‘Nergens ter Wereld’ stelde hij samen met eigen werk, maar hij putte ook uit het werk van andere bekende en minder bekende (Nederlandse) fotografen, zoals Bas Meelker en luchtfotograaf Karel Tomeï.

De Wadden   09

Bijzonder fotoboek

Om terug te komen op de openingsvraag: is dit het zoveelste fotoboek over dit gebied: nee. ‘De Wadden – Nergens ter wereld’ heeft een bijzondere opbouw, mooie, niet-alledaagse beelden en weet ondanks de veelal verstilde platen toch te boeien van begin tot eind. Het raakt de juiste clichés, maar blijft weg van platgetreden paden.

Mooi en de moeite waard!

De Wadden   04
‘De Wadden’ is verpakt in een mooie ‘sleeve’ en is standaard tweetalig uitgevoerd, in het Duits en Nederlands.

De Wadden   11
‘De Wadden. Nergens ter wereld’ (ISBN 9789055947799), adviesprijs 29,95 euro.

Dit artikel verscheen eerder op Photofacts.

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.