Importeren in Lightroom

Optimaal gebruik van de import-functie in Lightroom

Velen zien het als noodzakelijk kwaad: het importeren van je bestanden in Lightroom. En inderdaad, het duurt soms erg lang, terwijl je snel aan de slag wilt. Het is echter een kleine moeite om zoveel mogelijk uit je import te halen. Je kunt namelijk op dat moment al veel doen om je foto’s te optimaliseren. Aan de hand van mijn eigen workflow laat ik zien wat je zoal kunt doen in deze fase.

Selecteren

In het importvenster krijg je een preview van je beelden. Standaard importeer je alles, maar hier kún je er eventueel voor kiezen om bepaalde foto’s al weg te laten. Omdat de flitser niet afging, een flitsertestje, omdat je per ongeluk afdrukte, et cetera. Afhankelijk van je manier van werken kan dit al aanzienlijk schelen in het aantal foto’s dat je binnen moet halen. Het is ieders eigen afweging of je dit al de moeite waard vindt natuurlijk. Wat ik hierbij meestal doe: ik stel de grid view in dat ik vrij veel kleine foto’s tegelijk zie. Waar ik nu al van kan zien dat ze niet goed zijn, in 9 van de 10 gevallen omdat de flitser niet afging, deselecteer ik die foto’s. Als je twijfelt, kun je een foto zelfs al groot bekijken (met de knoppen linksonder in het venster switch je tussen grid en loupe view).

Bij deze foto weigerde de flitser eventjes. Daarom kan ik de foto nu al deselecteren, zodat hij ook niet onnodig geïmporteerd wordt.
Bij deze foto weigerde de flitser eventjes. Daarom kan ik de foto nu al deselecteren,
zodat hij ook niet onnodig geïmporteerd wordt.

Kopiëren

Mijn foto’s importeer ik het liefst per shoot rechtstreeks vanaf de geheugenkaart. Je kunt er dan voor kiezen om ze te converteren naar DNG. Tijdens het importeren gaan de beelden naar een folder op een (externe) harde schijf. Daar heb ik mappen aangemaakt, gesorteerd op achtereenvolgens camera, jaar en maand. Binnen de maandmap krijgt elke shoot of import een eigen map op datum. Voor het latere gebruik in Lightroom is die systematiek overigens niet eens zo heel belangrijk. In je metadata kun je precies zien welke camera je gebruikt hebt en wat de datum is. Ook zul je waarschijnlijk toch in collecties gaan werken. Maar het systematisch importeren helpt je wèl als je onverhoopt buiten Lightroom om een map moet terugzoeken.

Naamgeving

Uiteraard gebruik je de importfase ook om je bestanden een begrijpelijke naam te geven. In mijn systematiek kies ik voor datum, onderwerp en volgnummer, bijvoorbeeld ‘2013-12-31 Vuurwerk – 001.DNG’. Deze naamgeving kun je in Lightroom met een automatische preset laten lopen: je hoeft dan bijvoorbeeld alleen het onderwerp nog in te geven via een custom text-vak.

02 LR import naamgeving
Ieder heeft natuurlijk zijn eigen methodes voor naamgeving. Maar dankzij de templates voor naamgeving, kun je dat in ieder geval uniform maken en inrichten, zodat al je foto’s een unieke, correcte naam krijgen.

Previews genereren

Tijdens het importeren kun je aangeven hoe groot je previews moeten worden en – vanaf Lightroom 5 – of je smart previews wilt maken, die je ook zonder fysieke verbinding met je raw-files kunt bewerken. Als je dat vaak doet en genoeg ruimte hebt, kun je deze smart previews net zo goed nu al aan laten maken.

Back-up

Lightroom biedt de mogelijk om je foto’s al bij de import te back-uppen. Maak daar zeker gebruik van! Het kost op dit moment in je workflow namelijk nauwelijks extra tijd, maar je bent wel standaard verzekerd van een reservekopie. Je bewerkingen die je later gaat doen in Lightroom worden niet mee gekopieerd, maar je bestanden zijn in ieder geval gebackupt.

‘Apply during import’

Een van de belangrijkste vensters in de importmodule. Het venster ‘Apply during Import’ bevat namelijk een aantal belangrijke settings die je voor de hele reeks foto’s die je importeert direct kunt aanpassen. Als je hiervoor even de tijd neemt, bespaar je jezelf verderop veel tijd.

    • Metadata

Als je presets maakt voor je metadata, kun je die hier automatisch toe laten voegen. Een preset met je naam, copyright-informatie en je (website)adres voeg je op deze manier vanzelf toe aan al je beelden. Als je deze preset eenmaal gemaakt hebt, staat hij standaard aangevinkt, zodat je nooit vergeet je eigen informatie toe te voegen aan je beelden. Je kunt er zelfs voor kiezen om meerdere presets te maken. Werk je veel voor een vaste opdrachtgever, dan kun je daarvoor bijvoorbeeld een eigen preset ontwikkelen met aangepaste gegevens.

    • Keywords

Dé grote kracht van Lightroom zit onder meer in het goede gebruik van keywords. Die kun je altijd nog op een later moment toevoegen. Algemenere keywords die voor je hele import gelden, kun je heel goed hier al toevoegen. Het helpt je later bij het terugvinden en ordenen van je beelden, bijvoorbeeld in smart collections, waar je foto’s dan automatisch aan toegevoegd worden.

04 LR import keywords
Algemene keywords voor de hele serie die je importeert, kun je hier al toevoegen. Naast de meest recente import, kan ik dankzij de keywords vervolgens ook eerdere foto’s die ik van Malon maakte snel terugvinden. Door een smart collection aan te maken, hoef je daar zelfs niet meer op te zoeken.

05 LR import keywordsearch

    • Develop Settings

In de develop- (of ontwikkel-)module van Lightroom maak je je eigen presets. Ook online zijn er talloze presets, gratis of betaald, te downloaden: van heel basale aanpassingen tot ingewikkelde bewerkingen. Maar deze presets kun je óók al laten toepassen tijdens je import!

03 LR import presets
Door in de development module een preset te maken, kun je meteen bij importeren je foto’s al een standaardbewerking meegeven.

Zelf merk ik bijvoorbeeld, dat mijn Canon 5DmkII vaak wat onderbelicht. Ik probeer daar in de camera al op te compenseren, maar ik merk dat dat niet altijd lukt. Ook de witbalans die ik instel op de camera wordt bij het importeren in Lightroom aangepast. Dat soort zaken kun je natuurlijk prima in Lightroom herstellen. Je klikt in de developmodule één foto aan, past belichting en witbalans aan en synchroniseert met de hele map. Nog makkelijker is om dat standaard te doen bij het importeren met een preset.

Standaard importpreset

Ik gebruik zelf een vrij eenvoudige import-preset, waarbij ik standaard medium contrast toevoeg en de belichting een halve stop verhoog. Ook lenscorrecties zou je zo al op voorhand kunnen verwerken, bijvoorbeeld. Je kunt zo zelfs als je met verschillende camera’s werkt voor elke camera een eigen optimale preset creëren. Mijn Canon 30D heeft bijvoorbeeld minder last van die standaard ‘onderbelichting’. Collega-fotograaf en -blogger Marije Weterings heeft op haar blog twee presets gezet, die je gratis mag downloaden en aanpassen. Prima vertrekpunten hiervoor! Het voordeel van Lightroom is, dat al je bewerkingen non-destructief zijn. Blijkt die halve stop verlening van je belichting toch teveel? Dan draai je dat zonder problemen weer terug.


PS: Nieuwsgierig naar de foto’s, die ik in dit voorbeeld gebruikt heb? Het zijn beelden uit de boudoir-sessie met Malon!
Dit artikel verscheen eerder op Photofacts.

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.