Teun en Sepp kloppen aan

Kiekjes van het thuisfront

Natuurlijk, ook thuis fotografeer ik. En ja, zo af en toe trek ik ook daar het hele arsenaal aan objectieven en flitsers uit de kast. Om een mooi portret te maken van Teun (bijna 4) of Sepp (ruimschoots 1). Maar ook in het dagelijkse leven of op vakantie wil je momenten vastleggen. Voor later.

Ik betrap mezelf erop, dat ik óók dan bezig ben met licht en compositie. Zelfs mijn vriendin Marike probeert al (heel verdienstelijk overigens) om van de dagelijkse ‘kiekjes’ net iets méér te maken. Niet recht naar beneden fotograferen, maar even door de knieën om spelende kinderen goed vast te leggen. En ook lekker tegen de zon in fotograferen – maar dan wel mét flits.

Net niet lekker scherp?

Maar hoe belangrijk is dat eigenlijk allemaal? Moet een ‘kiekje’ technisch perfect zijn? Blader eens terug in je eigen fotoalbum uit je kindertijd. Het gaat vooral om de momenten. Net niet lekker scherp? Iets te donker? Maar het is wel dat bijzondere moment. En dat telt!

Ik merk zelf dat er gaandeweg op vakantie steeds minder van de grote apparatuur meegaat. Natuurlijk (nou ja, is dat nog natuurlijk?) neem ik mijn spiegelreflex wel mee. Maar de zware zoomobjectieven blijven steeds vaker in de tas, in het resort of zelfs helemaal thuis. Ik heb ook vakantie… En een vast brandpunt van 35 millimeter voldoet best goed voor de ‘vakantiekiekjes’.

“The best camera is the one that’s with you.”
Chase Jarvis

De mooiste huis-, tuin-, keuken- én vakantiefoto’s maak ik dus net zo goed met mijn Olympus PEN. Een kleine camera met een ‘vast’ brandpunt. Een ‘compactje’, maar wel handmatig in te stellen. Want, zoals ‘n bekend fotograaf al eens zei: de beste camera is die, die je bij je hebt!

Sepp op het gras - portret - appeltjes

Teun en Sepp kloppen aan

In de draaimolen - Bourgogne, Frankrijk

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.