Ballenbad portretje van Teun
17 december 2013

Taalkronkels van Teun

De vrienden op mijn ‘privé’ Facebook-pagina kennen ze ongetwijfeld al: de uitspraken van Teun. Regelmatig maakt hij ons aan het lachen of zet hij ons aan het denken.

Hij doet dat met zijn kinderlogica en eigen kijk op de wereld. Zijn (eigen)wijsheden of taalkronkels.

‘Ik kan toch niet spoken papa’.

Knapworstjes.

Zonderbrand.

Poepersuiker (jawel, talkpoeder voor de billetjes dus…).

‘Wat een geweldige uitspraken doet Teun toch steeds…’, klinkt het regelmatig. En dat vinden wij natuurlijk ook. Toch denk ik dat élk kind mooie dingen roept, dankzij die logica die wij volwassenen allang kwijt zijn. Kinderen hebben nu eenmaal een onbevangen kijk op de wereld. Op Facebook kan ik Teun’s uitspraken zo mooi bundelen en daardoor blijven ze bewaard…

Teun heeft daarvoor inmiddels ook een eigen Facebook-account. Puur voor mezelf, om zijn quotes bij te houden. Laat je vriendschapsverzoeken (voorlopig) maar achterwege: hij mag als hij oud genoeg is zelf bepalen wie zijn vrienden zijn. Het account is nu puur een verzamelplaats voor zijn taalkronkels en af en toe een foto.

Oh ja, zijn broer Sepp? Die houdt het vooralsnog bij ‘bababah’, ‘mamamah’ of ‘toettoet’. En ‘toetje’ natuurlijk. Ik kijk nu al uit naar de dialogen tussen die twee…

Tot slot nog een mooie doordenker, van een paar weken geleden:

Conversatie met de achterbank

Maandag, aan het einde van de middag, in de auto. Op weg naar huis van een bezoekje aan ‘opa en oma Jo’ neem ik een afslag eerder om de drukte van de avondspits een beetje te vermijden.

Teun: “Hee… Zijn we verdwaald papa?”
– “Nee hoor. Papa weet de weg nog.”

Het blijft even stil.

“Papa?”
– “Ja Teun?”
“Als ik zo groot was als jij, en ik mocht rijden… En jij was zo groot als ik ben. En jij zat achterin… Zou jij dan ook de weg weten?”

Toen bleef het vóór in de auto even stil…

Portretten maak ik met mijn Canon of Mamiya. Soms zelfs met mijn telefoon. Maar heel vaak ook met een Bic of Parker. Of een andere, merkloze pen. Want een portret kun je evenzogoed in woorden vatten als in beeld. Naast beeld is tekst mijn tweede passie.

Ballenbad portretje van Teun
Onscherp in de file

RECENT POSTS