Ferrania TLR

Op zoek naar… analoge fotografie

Digitale fotografie is snel. Makkelijk. Efficiënt. Ik heb nooit écht in het analoge tijdperk gewerkt en ben dus gewend aan korte deadlines en foto’s die nog dezelfde dag naar een vormgever gaan of op de website komen. En toch (of juist daarom?) hou ik van analoog fotograferen.

Via zoekmachines komen mensen op mijn website. Via voor de hand liggende én minder voor de hand liggende zoekwoorden. Af en toe pik ik er een zoekterm uit en wijd ik er een blog aan. Vandaag: ‘wat doe je als je fotorol vol is mamiya m645’.

Regelmatig schrijf ik blogs over analoog fotograferen en deel ik op sociale media ook analoge (en dus ingescande) foto’s. Ook op Photofacts heb ik al een aantal artikelen aan het onderwerp gewijd. Daarom is het niet zo bijzonder dat mensen met zoektermen die daaraan gerelateerd zijn op mijn website belanden.

Sowieso heb ik het gevoel dat er steeds meer mensen de analoge camera weer weten te waarderen. Kijk naar de terugkeer van Polaroid (in de vorm van The Impossible Project) en de massa’s mensen die een Lomo-camera aanschaffen. Dat terwijl de grotere fabrikanten – helaas – steeds meer soorten film uit productie nemen. En er zijn nog steeds redenen genoeg om analoog te werken. Maar het belangrijkste is toch het resultaat. Wat beelden van de afgelopen jaren:

Bea - analoge fotografie - studio

Locatieportret Malon - analoog

Lieneke - analoog portret

Analoge fotografie - portret van Daisy

Analoge fotografie op locatie

Locatieportret: Laura

Malon, lingerieshoot, analoog portret

‘wat doe je als je fotorol vol is mamiya m645’

En omdat dit een blog-serie is,gerelateerd aan zoektermen, ook maar even een antwoord op het meest bijzondere zoekwoord waarop mijn site – blijkbaar – gevonden is. Voor die ene persoon (vermoed ik), die tot drie keer toe (in drie opeenvolgende dagen) mijn website wist te vinden met deze bijzondere zoekterm: kijk eens op deze website: je vindt er een pdf met de originele handleiding van je camera (en van veel andere camera’s trouwens!). Ongetwijfeld staat daar uitleg over hoe je je rolfilm ongeschonden uit je camera haalt. Meer nuttige links vind je in mijn artikel op Photofacts. Veel succes met het ontwikkelen!

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.