Erik van Rosmalen Fotografie
15 augustus 2013

Poëzie in Google

Poëzie kent allerlei vormen. Als tekstschrijver hou ik me over het algemeen met wat minder ‘artistieke’ teksten bezig, die vooral heel functioneel moeten zijn. Maar een goed geschreven gedicht kan ik zeker waarderen. Wat de laatste tijd erg hip is? Google poëzie.

Jawel, je leest het goed, Google poëzie. Gedichten uit de zoekmachine. Er was zelfs een echte website aan gewijd, inclusief een Nederlandstalige sectie. En een Facebook-pagina natuurlijk. Waar het op gebaseerd is? Het feit dat Google met je meedenkt – of dat althans probeert. Wellicht is het je al eens opgevallen, dat je tijdens het intoetsen van zoekopdrachten al suggesties krijgt. Sommige voor de hand liggend, sommige raar… maar zet ze onder elkaar, en je krijgt een boeiend overzicht. Probeer het maar eens! Neem bijvoorbeeld deze:

Google poezie - 3

Mooi toch? Eind vorig jaar kwam ik al eens een mooie en grappige oneliner tegen, die ik op mijn Facebook-pagina zette. Deze wijsheid van Google vond ik wel leuk:

Fotografen zijn luie schilders

Mijn andere ambacht komt er overigens ook niet al te best van af, volgens Google:

Google poezie - 4

Maar vaak zijn de ‘Google-gedichten’ onverwacht diepzinnig:

Gedichten uit Google

Google poezie - 5
Of juist heel plat:

Google poezie - 2

Het mooie is, dat zoekresultaten van Google steeds persoonlijker worden. Ze zijn soms heel verschillend, afhankelijk van je plaats, IP-adres of je eerdere zoekgedrag. De mogelijkheden zijn dus eindeloos… Heb jij nog een mooi gedicht of een mooie kreet gevonden?

RECENT POSTS