Lichtmeten met je smartphone

Apps waren er al, maar lichtmeten met een smartphone werkt nu eenmaal niet zo goed als met een echte lichtmeter: de sensor is niet gevoelig genoeg. LUMU heeft daar nu een oplossing voor gevonden: een opzetstuk voor je telefoon. Lichtmeten met je iPhone of Android-toestel!

Lumu on smartphone

Wat het nu precies is? De Lumu is een opzetstukje, dat je bovenop je smartphone inplugt. Waarmee je telefoon inderdaad ineens op een lichtmeter lijkt. Met een app lees je vervolgens de waardes af, zoals bij een conventionele lichtmeter. Ideaal voor studiofotografie of manueel werkende analoge fotografen:

Nauwkeurig?

De vraag is: werkt het ook? Het probleem met smartphone-apps om licht te meten, is namelijk dat ze niet nauwkeurig genoeg zijn. De lichtgevoelige sensor van een mobiele telefoon is niet krachtig genoeg voor een betrouwbare meting. Het opzetstuk van Lumu zou daar verandering in brengen. De claim van Lumu liegt er in ieder geval niet om: ‘We hebben electronica gemaakt met de beste sensor die er is, met een respons gelijk aan het menselijke oog’, schrijven ze op de Kickstarter-site. Om hun bewering te staven, vergelijken ze de waardes van de Lumu met een aantal andere lichtmeters. En dat lijkt inderdaad aardig overeen te komen:

De Lumu is op de site te bestellen voor 129 dollar. Geen klein bedrag, maar als hij écht zo goed is als de makers beweren, is het een heel betaalbare lichtmeter. En het design mag er ook zijn, met een hanger om het opzetstuk te bewaren en een ‘retro’ draagtasje.

Lumupack

Waarom lichtmeten?

In digitale camera’s zit tegenwoordig eigenlijk altijd een lichtmeter. Die over het algemeen ook behoorlijk goed werkt. Maar niet in alle gevallen. Met een losse lichtmeter kun je héél nauwkeurig op een bepaalde plek de belichting meten. En ook met analoge camera’s, die geen eigen lichtmeting aan boord hebben, is het ideaal.

Ik ben erg benieuwd naar de eerste échte praktijkervaringen. Mocht iemand mij nog blij willen maken met een cadeautje: ik probeer ‘m graag uit…!

Bron fotografie: Lumu

Dit artikel verscheen eerder op Photofacts.

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.