Photoshop-montage van meerdere foto's

Sprookjeslandschap uit Photoshop

Het zou een stad kunnen zijn in Midden-Aarde, Tolkien’s mythologische wereld. Of in de wereld van Game of Thrones. Of het is gewoon een ‘gemiddeld’ sprookjeskasteel van Doornroosje in de mist. Het is geen van beiden… het is een samengesteld beeld uit zes foto’s.

Photoshoppen?

Photoshop? Over het algemeen gebruik ik het vrij weinig. Niet dat ik geen foto’s bewerk: een foto uit een spiegelreflexcamera is nou eenmaal nog niet optimaal en heeft een basale bewerking nodig. Daarvoor gebruik ik Lightroom, een programma speciaal voor fotografen om beelden te archiveren én te bewerken. Vrijwel alle reguliere bewerkingen kun je er prima mee uitvoeren: het aanpassen van kleurbalans, contrast en helderheid, maar ook plaatselijke correcties zoals stofjes weghalen. Photoshop is daarnaast meer bedoeld voor het uitgebreidere werk, zoals knippen en plakken. En daarom gebruik ik het veel minder.

Toch is het goed om die vaardigheden ook onder de knie te hebben. Soms moet je immers net iets uitvoeriger aan de slag met een beeld, omdat de briefing dat nou eenmaal vraagt. Daarom vind ik het wél leuk om er zo af en toe wat mee te stoeien. Knippen, plakken, vrijstaand maken. Zo ook met dit beeld. Want nee, dit is dus geen foto. Althans, niet één foto. Het is een samenstelling van zes verschillende foto’s, die samen een wat schilderachtig, sprookjesachtig geheel vormen.

Bronmateriaal

De gebruikte foto’s komen allemaal uit mijn eigen archief. Zo vormt een vakantiefoto uit 2009 van het meer van Annecy de basis. Tijdens diezelfde vakantie fotografeerde ik ook het kasteel van Menthon Saint Bernard, dat hoog in de de heuvels aan de oostkant van Annecy uitkijkt over het meer. De bomen staan achter ons huis. En de meeuwen? Die vliegen op Texel rond…

Gebruikte foto's voor de montage

Werkwijze

In Photoshop heb je de mogelijkheden om foto’s als lagen over elkaar te leggen. Vergelijk het maar met transparante sheets op een overheadprojector: op het diascherm zie je alleen het eindresultaat van die semitransparante lagen. In Photoshop kun je met zogenoemde ‘maskers’ heel nauwkeurig bepalen, welke delen je wel én niet wilt zien van de verschillende lagen. Filters, aanpassingslagen en talloze andere gereedschappen kun je vervolgens gebruiken om de compositie verder op te bouwen. Zo heb ik de kleuren van het kasteel (in feite opgebouwd uit drie keer hetzelfde kasteel) aangepast en het wat in mistflarden gehuld, en vervolgens het geheel wat schilderachtigs meegegeven.

Meer weten?
Wil je weten hoe je met kanalen een nauwkeurige selectie maakt? Op Photofacts, maar ook op mijn eigen blog, heb ik een (hopelijk eenvoudige) tutorial geschreven met meer uitleg.
Lees hier hoe je kanalen en calculations inzet om ingewikkelde selecties te kunnen maken!

Selecteren via kanalen

Voor de fotografen onder jullie: het kan een hels karwei zijn om de torenspitsen en vlaggetjes van het kasteel vrijstaand te maken, laat staan alle blaadjes in de bomen rechts. Door niet de standaardmethodes als de pen tool of de quick selection tool te gebruiken, maar hiervoor je kleurkanalen in te zetten, kun je dat veel sneller én nauwkeuriger doen.

Eindresultaat

Om het eindresultaat zo realistisch mogelijk te krijgen, is goed uitsnijden van alle onderdelen alléén zeker niet genoeg. Minstens zo belangrijk is het, dat het licht in alle gebruikte foto’s ongeveer hetzelfde karakter én dezelfde richting heeft. De sfeer moet overeenkomen. In het ideale geval maak je foto’s voor een dergelijk samengesteld beeld dus ook heel bewust, met gecontroleerd licht, zodat alles bij elkaar ‘past’. Dat is hier niet gebeurd, maar desondanks ben ik toch best tevreden!

Bekijk de foto in groter formaat (doorklikken voor nóg groter):
Photoshop-montage van meerdere foto's

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

2 thoughts on “Sprookjeslandschap uit Photoshop

  1. Birgit

    Erg leuk stukje, aangezien ik werk met photoshop elements. Ik heb het mezelf aangeleerd en doe er hele andere dingen mee dan professionele fotografen, maar ik vind het wel een hele leuke hobby. Deze foto van jou heeft me weer op ideeën gebracht en ik ga eens puzzelen om ook iets leuks te maken met meerdere foto’s. Hopelijk gaat dat lukken met elements, want soms is het programma wat te beperkt, zelfs voor een amateur zoals ik.

  2. Erik

    Dank je! Ben benieuwd naar je resultaten! Er kan veel met Elements, maar ik weet niet of ingewikkelde dingen vrijstaand maken daarmee ook lukt; in ieder geval niet op de manier die ik hier beschrijf (met kanalen). Maar met wat creativiteit kun je al heel veel uit Elements halen.

    Ben benieuwd naar je resultaat!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.