Gezinsfotografie

Op zoek naar… familiefoto’s

Mensen op de foto zetten, dat heeft mijn voorkeur. Een mooi portret bij een interview, bijvoorbeeld. Maar ook bruidsreportages, soms een foto van een pasgeborene en een enkele keer familiefoto’s. Uit de zoekwoordanalyse blijkt, dat mensen daarvoor nogal eens op zoek zijn naar… kledingadvies!

Via zoekmachines komen mensen op mijn website. Via voor de hand liggende én minder voor de hand liggende zoekwoorden. Af en toe pik ik er een zoekterm uit en wijd ik er een blog aan. Vandaag: ‘Familiefoto kleren combinatie’.

Want: wat trek je toch aan voor een fotoshoot? Daar is niet direct een éénduidig antwoord op te geven. Eigenlijk kan alles. Maar zorg in ieder geval dat je er van tevoren even over nadenkt en (samen) keuzes maakt. Als je ieder zijn gang laat gaan, komt de één misschien helemaal ‘op chique’ en de ander in een vaal verwassen T-shirt. Stem het dus wel even af met je mede-geportretteerden wat je doet! Eventueel een extra kledingstuk meenemen is ook nooit weg.

Comfortabel

Het belangrijkste kledingadvies? Dat is misschien een open deur, maar wordt toch vaak over het hoofd gezien: iets waar je je lekker in voelt! Zeker kinderen kunnen zich soms heel ongemakkelijk voelen als ze een nieuw kledingstuk aan moeten dat ze niet kennen. En aangezien een fotoshoot toch al een wat onwennige omgeving is, helpt dat niet mee aan de rust. Iets prettigs gaat dus boven alles. Dan ontstaat er een ontspannen sfeer, zoals bij de shoot met Harm en Kirsten en hun gezin (zie de foto hierboven), afgelopen herfst. En dat geeft de beste resultaten!

Kinderfotografie - Simon en Ruben

Eenheid

In hoeverre je bijvoorbeeld iedereen hetzelfde laat aantrekken is smaakgevoelig. Twee peuters die hetzelfde blousje dragen is leuk (zoals de broertjes Simon en Ruben hierboven), maar vier volwassen mensen in identieke outfits, dat valt niet overal in de smaak: het ziet er op z’n minst wat ‘gezocht’ en niet altijd even spontaan uit. Uiteraard is het wel slim om af te stemmen dat je in hetzelfde kleurgamma gaat kijken: drie paarse overhemden en een vloekende knalrode trui, dat doet immers pijn aan je ogen!

Ruitjes, printjes, blokjes

Nog zo’n lekkere wijsheid van vroeger: ‘Alles waar ‘te’ voor staat, is niet goed. Dat geldt ook voor, zeg maar, uitgesproken printjes op kleding. Zeker als je met meerdere mensen op de foto gaat, kan het enorm onrustig ogen als er veel (verschillende) drukke prints naast en door elkaar gaan lopen. (Even een biologie-anekdote: dat is precies waarom zebra’s die strepen hebben: zodat leeuwen bij een kudde geen individueel dier kunnen onderscheiden…).

Contrast

Waar je als groep probeert je kleding een beetje op elkaar af te stemmen, probeer je natuurlijk ook naar de omgeving te kijken waar we gaan fotograferen. Gaan we het bos in, of een weiland? Hartstikke leuk, maar pas dan op met aardetinten of groen: ga voor lekker knalrood, lichtblauw of juist fel geel! Kiezen we meer voor een ‘stedelijke’ omgeving, waar op zich al veel kleur is te vinden? Denk dan eens aan wit: dan val je pas écht op in de drukke kleurenmassa. Dat een spijkerbroek met een wit shirt óók in het groen goed werkt, bewijst deze foto van de (dubbele) zwangerschapsshoot met Astrid en Marike:

Zwanger op de foto in Amersfoort

Denk aan het seizoen

Hartje zomer en hartje winter zijn makkelijk: iedereen heeft óf zijn zomerse kleren aan, óf juist een winterjas en vrolijke sjaal bij een fotoshoot in de buitenlucht. In de tussenliggende seizoenen (of in Nederland helaas het grootste deel van het jaar) is het echter wat twijfelachtiger: jas aan, jas uit, trui, shirtje, wat doen we? Bij fotoshoots in het vroege voorjaar of late najaar kom ik vaak die discussie tegen. Dan wordt er hoopvol naar mij gekeken… Alles mág, maar stem het wel af. Want niets ziet er vreemder uit dan een mengeling van kledingstijlen en -diktes… En ja hoor, ook met lekkere dikke winterjassen aan, kun je prima op de foto. Als je het maar samen doet.

Groepsfoto gezin Meulepas

Kortom:
Hou het dus rustig, comfortabel én dicht bij wie je zelf bent. Want uiteindelijk draait het toch om jou!

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

2 thoughts on “Op zoek naar… familiefoto’s

  1. Birgit

    Leuk stukje, met goede tips. En een mooie foto van Inge en haar gezin! Leuk om te zien.

  2. Erik

    Dank je wel! Wederom even vergeten dat jij Inge ook weer kent. Dat zijn echt twee fases uit mijn verleden, die bij elkaar komen, grappig 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.