Licht en donker in de natuurfotografie

Clair-obscur in de Bourgogne

Licht bepaalt de sfeer in foto’s. Een goed fotograaf weet dat, net als schilders zich daar al in de Renaissance bewust van waren. Door de voorgrond bewust wat lichter te maken en de achtergrond wat donkerder, creëerden ze sfeer: clair-obscur, oftewel ‘licht-donker’. In portretten probeer ik dat soms ook toe te passen, met behulp van flitslicht, al dan niet gecombineerd met zonlicht.

Soms helpt de natuur een handje. Zoals vorige week in een bos in het zuiden van de Bourgogne. Door het dicht beboste gebied is het er vrij donker… behalve daar, waar de zon toch nog net door de bomen valt. Het resultaat geeft spannend, sfeervol licht. Zomaar voor het grijpen, zonder nabewerking. Mooi toch?

Licht-donker, clair-obscur in Frankrijk

Licht en donker in de natuurfotografie

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.