recensie fotografieboek

Recensie: ‘Timelapse’ – Dave Delnea

‘An introduction to still photographs in motion’. Zo luidt het chapeau van het nieuwste eBook van Craft & Vision, ‘Timelapse’ van Dave Delnea. Dat is mooi, want deze vorm van fotografie heb ik nog nauwelijks beoefend. Veel nieuws in het vooruitzicht dus in dit 45 pagina’s tellende boekwerk.

Tussen foto en video

Nu digitale spiegelreflexcamera’s meer en meer worden uitgerust met HD-video-mogelijkheden, begeven steeds meer fotografen zich op dat vlak. Maar er is nog een vaak vergeten tussenweg: timelapse fotografie. Door een reeks foto’s met een vaste tijd ertussen achter elkaar te monteren, ontstaat een andere vorm van ‘bewegend’ beeld, die volgens auteur Dave Delnea dichter bij foto dan bij video ligt.

Naast het creatieve aspect heeft timelapse fotografie het voordeel dat je een veel langere tijd toch verkort kunt weergeven. Ook de technische obstakels die filmen met een spiegelreflex met zich mee brengen (zoals het lastige handmatige focussen of een stabilisatiemethode), kun je deels omzeilen door op deze manier te werken.

Delnea begon met timelapse fotografie toen hij tegen het probleem aanliep, dat zijn landschapsfoto’s in de bergen niet datgene overbrachten, wat hij ter plekke had gezien. Ik herken wel wat hij daarmee bedoelt, en menig fotograaf met mij, denk ik. Toen Delnea kennismaakte met timelapse had hij naar zijn gevoel de oplossing daarvoor gevonden. En zeker op het vlak van landschapsfotografie, mooie zonsondergangen, of de sfeer van een stad bij nacht bijvoorbeeld biedt een timelapse wel meerwaarde.

De basis

De basis van timelapse fotografie is vrij eenvoudig. Je zet je camera vast op een statief, maakt een serie foto’s van één en hetzelfde onderwerp en plakt die met wat software achter elkaar tot er een videootje ontstaat. Ook heb je er niet veel extra (of prijzige) accessoires voor nodig.

De Nikon-gebruikers zijn overigens lichtjes in het voordeel boven de Canonians: bij de meeste Nikon-SLR’s is een ‘intervalometer’ ingebouwd, vertelt Delnea. Bij een Canon moet je daarvoor een aparte afstandbediening aanschaffen die op tijdstippen met een vaste interval een foto maakt.

Timelapse Spread 1

Benodigdheden

In een aantal overzichtelijke hoofdstukken somt Delnea op wat je zoal nodig hebt. Hij geeft nuttige tips over voor de hand liggende zaken (camera, objectieven en statief) en minder voor de hand liggende zaken (filters, een hoekzoeker en… een krukje).

En wat ook erg nuttig kan zijn: daarna volgt een reeks smartphone apps, die je kunt gebruiken om het weer te bepalen, zonsopgang en -ondergang, schemer én om te rekenen hoe je de interval van je timelapse in moet stellen. Nuttige apps dus, die bij landschapsfotografen wellicht al bekend zijn, maar voor de ‘timelapse-leek’ helemaal nieuw.

Nabewerking

Voor de nabewerking van de beelden gebruikt Delnea Adobe Lightroom. Een logische keuze, aangezien je daar met één klik de bewerkingen van je beelden kunt synchroniseren. Bij het eBook kun je zelfs een preset voor Lightroom downloaden, zodat je je reeks gemakkelijk (via de Slideshow-module) kunt exporteren in het gewenste formaat, waarna je het eventueel verder kunt bewerken in video editing software, zoals Premiere.

Met lokale adjustments in Lightroom op een dergelijke serie foto’s moet je overigens oppassen. Een bewerking die je met een brush op een gedeelte van de foto aanbrengt, kan namelijk een verschillende uitwerking krijgen op verschillende foto’s. Hoewel de setting van de foto hetzelfde is, verandert bijvoorbeeld de witbalans wel gedurende de reeks. Om die reden is het verstandig om daar voorzichtig mee om te gaan. Ook kan een dergelijke bewerking zorgen voor ‘flicker’.

Timelapse Spread 3

‘Flicker’

Een onderwerp dat veel ruimte krijgt in het eBook is het voorkomen óf genezen van ‘flicker’, storende flikkeringen van het beeld. Dit is volgens Delnea een bekend probleem in timelapse fotografie. Het fenomeen kan verschillende oorzaken hebben, en zelfs al veroorzaakt worden door een variatie in het sluitermechanisme van de camera, waardoor de belichting nèt niet 100 procent hetzelfde is voor elk frame, met flikkeringen als gevolg. Om in de nabewerking met dit probleem om te gaan, adviseert Delnea het programma LRTimelapse, dat werkt door de metadata uit Lightroom te exporteren, aan te passen en weer te importeren.

Conclusie

Al met al is het eBook ‘Timelapse’ een prima kennismaking met alles wat je nodig hebt en wilt weten over deze niet-alledaagse techniek. Handige tips over apparatuur, accessoires én apps, maar ook over de manier van werken zelf en de nabewerking. Diverse links naar video’s met voorbeelden zijn tegelijkertijd verhelderend ‘en illustratief.

Voor wie écht voor timelapse valt, bevat het eBook achterin nog een aantal uitgebreide extra technieken én een serie ‘case studies’ met voorbeeldfilmpjes. Ga ik me er morgen volop in storten? Nee: ik ben en blijf portret- en reportagefotograaf en dat zijn geen genres waar je dit volop kunt inzetten. Maar ik zal deze zomer op ons Franse vakantieadres zeker een poging wagen om zelf iets dergelijks te produceren.

Kopen?

Bij eerdere recensies kreeg ik de vraag in hoeverre je nu echt waar voor je geld krijgt. Met een eBook voor 5 dollar is die vraag natuurlijk al gauw positief te beantwoorden: je kunt je er geen buil aan vallen. Als je van plan bent iets te gaan doen met deze techniek, is dit bedrag natuurlijk een weggevertje en het boek essentiële kost! En voor wie nog twijfelt, tot slot nog een timelapse video met nachtelijke beelden van Vancouver:

Deze recensie verscheen eerder op Photofacts.

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.