Recensie fotografieboek

Recensie: ‘Craft and vision 2’

Op het fotografieweblog Photofacts recenseer ik met enige regelmaat eBooks over fotografie. Eén bekende uitgever van dergelijke boeken is Craft & Vision, die uiteenlopende onderwerpen uitbrengen. Thema’s die soms uitvoerig en soms juist wat oppervlakkig beschreven worden. De prijs van de eBooks is over het algemeen heel vriendelijk. En het meest recente eBook, ‘Craft & Vision 2 – More great ways to make stronger photographs’, is zelfs geheel gratis. Een korte recensie.

Gratis, maar waardevol

‘Craft & Vision 2’ is een PDF van 45 pagina’s. Geheel gratis, volgens David duChemin bedoeld als ‘random act of kindness’. Deel 1 van dit boek is overigens eveneens gratis te downloaden. Dat bedoelt hij ongetwijfeld goed, maar het delen van gratis content is natuurlijk óók een uitstekende manier om je (betaalde) eBooks nog een keer onder de aandacht te brengen. Dan is het echter wél zaak om iets goeds neer te zetten.

Kwaliteit

In negen over het algemeen kwalitatief goede artikelen geven verschillende auteurs tips en tricks op allerlei vlakken. Naast artikelen van duChemin zelf vind je in het eBook ook bijdragen van andere vertrouwde Craft & Vision-auteurs, zoals Sean McCormack, Martin Bailey en Piet Van den Eynde. Prima artikelen, waar je al heel veel nuttigs uit kunt halen.

Craft Vision 2 spread2

Techniek én inhoud

Van het combineren van flits- en bestaand licht tot het verbeteren van de scherpte in je beeld: allerlei thema’s komen voorbij, geïllustreerd met mooie foto’s. Verhalen die over techniek gaan, maar ook – en dat vind ik vooral prettig – artikelen die verder gaan dan dat. Over stijl en consistentie bijvoorbeeld. Al met al dus een gevarieerd werk en een klein kijkje in de inhoud van de overige eBooks van Craft & Vision – voor wie meer wil.

Andere eBooks

Want ook het onder de aandacht brengen van de betaalde content is geslaagd. Tussen de artikelen door kom je namelijk verwijzingen tegen naar andere eBooks van Craft & Vision. Diverse daarvan hebben we op Photofacts al eerder gerecenseerd overigens. Ook het nieuwe magazine Photograph, eveneens van Craft & Vision, komt voorbij.

Craft Vision 2 spread4

Conclusie

Downloaden of niet downloaden? Natuurlijk, want als het gratis is, kun je je er sowieso geen buil aan vallen. Maar ook inhoudelijk kan iedereen hier wel wat uithalen. Daarnaast bevat het eBook nog een link naar de ‘Craft & Vision Starter Kit’, waarmee je voor 10 dollar twee eBooks én de eerste twee edities van Photograph in huis haalt. Ook de moeite waard, lijkt me!

Download hier je eigen exemplaar van dit gratis eBook. En daar vind je ook deel 1 van dit eBook, dat óók gratis te downloaden was én is.

Deze recensie is eerder verschenen op Photofacts.

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.