Op zoek naar… de Fotovakschool?

Regelmatig komen er bezoekers op mijn website omdat ze zoeken naar informatie over de opleidingen van de Fotovakschool. Dat is niet toevallig, want een aantal jaar geleden volgde ik de vakopleiding én de specialisatie (Portret/Reportage). De zoektermen variëren: sommigen zijn op zoek naar opdrachten of ideeën, andere willen weten wat de toelatingseisen zijn of wat je met het diploma kunt. En hetzelfde als wat ík wilde weten voordat ik met de opleiding startte: wat leer je er?

Via zoekmachines komen mensen op mijn website. Via voor de hand liggende én minder voor de hand liggende zoekwoorden. Af en toe pik ik er een wat minder voor de hand liggende zoekterm uit en wijd ik er een blog aan. Vandaag: ‘Fotovakschool’.

Fotovakschool: vakopleiding

Vooropgesteld: ik was géén beginner toen ik naar de Fotovakschool (FVS) ging. De basistechniek begreep ik wel en ik fotografeerde al een hele tijd. Daarom kreeg ik dan ook vrijstelling voor de basisopleiding. En wat ik in de vakopleiding geleerd heb? Ik heb zeker mijn techniek verbeterd, ik heb me meer gespecialiseerd in be- en verlichtingstechnieken. Want dat is wat de FVS doet: je werkt er vooral aan je technische kennis en het commercieel toepassen daarvan. Gek genoeg zat (in mijn tijd) hoe je nu écht je kosten en uurprijs berekent niet in de lesstof, dat leerde ik elders. Maar al met al is de Fotovakschool, mits je er zelf tijd en moeite in stopt, een prima leerschool om van jezelf een beter fotograaf te maken.

Fotovakschool vs Fotoacademie

Over de foto hierboven: een vluchtig portret van een medestudente aan de Fotovakschool, tijdens een praktijkoefening portretfotografie op locatie. Een tunnel is een ideale plek om te kunnen spelen met belichting.
Wat je er in mindere mate leert? Het inhoudelijke, het verhaal wat je met je foto wilt vertellen. Voor het creatieve en artistieke proces moet je in Nederland bijvoorbeeld naar een Fotoacademie (Foac). Persoonlijke vorming en ontwikkeling staan daar centraal. Techniek komt overduidelijk op het tweede vlak, helaas soms pijnlijk zichtbaar in het werk van studenten. Iets waar FVS-fotografen hen graag op wijzen. Aan de andere kant kijken Foac-afgestudeerden soms weer neer op FVS-studenten. Wat ze maken is volgens hen weer te netjes, verzorgd, voorspelbaar en niet altijd origineel. Even gechargeerd, want de waarheid ligt in het midden.

Wat beter is? Tja, eigenlijk een combinatie van beiden. Maar dat bestaat dan weer niet echt. Dat zou nog eens een gat in de markt zijn. Voor mij was de FVS in ieder geval een prima leerschool om mijn techniek meer op orde te krijgen. En de rest? Dat leren we in de praktijk!

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

4 thoughts on “Op zoek naar… de Fotovakschool?

 1. M.coelen

  Hallo,ik heb mijn diploma fvs gehaald in 1983.maar ik zoek wat geg.over de docenten t.w de ridder….gnossen…enz de docenten van toen. Hoe kom ik aan hun geg .enz enz
  Hopelijk kan u me helpen. Mvg Marius
  Macoel@ziggo.nl

 2. Erik

  Hallo Marius,

  Tja, dat is lang voor mijn tijd. Ik zat er ruim twintig jaar later, dus dezelfde docenten heb ik in ieder geval níet voor de klas gehad denk ik. Waarom neem je niet gewoon eens contact op met de Fotovakschool zelf?

 3. Sam

  Ik ben aan het orienteren op een fotografie opleiding en dit stukje informatie is heel waardevol, dankjewel!

 4. Erik van Rosmalen

  Hoi Sam,

  Dank voor je reactie op mijn blog! Het is wel al een oud verhaal – de blog is van 2013 en ik heb de FVS een aantal jaar daarvoor al afgerond. Daarnaast volgde ik de opleiding in deeltijd en dan heb je wel een andere soort studentengroep om je heen dan voltijds. Dat scheelt misschien ook.

  Probeer afhankelijk van wat je wilt leren vooral ook in gesprek te gaan met verschillende fotografen in de richting die je aanspreekt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.