Op zoek naar… camera’s en objectieven

Mijn website wordt bezocht door (potentiële) klanten, vrienden, familie, kennissen en liefhebbers, maar zeker óók door andere fotografen. Dat merk ik aan vragen die ik krijg, maar bijvoorbeeld óók aan zoekopdrachten als ‘Welk fototoestel moet ik kopen’ of ‘Welke objectieven moet je hebben’.

Via zoekmachines komen mensen op mijn website. Via voor de hand liggende én minder voor de hand liggende zoekwoorden. Af en toe pik ik er een zoekterm uit en wijd ik er een blog aan. Vandaag: ‘Welke objectieven moet je hebben’.

Welke camera?

Omdat ik ook blogs schrijf op Photofacts, één van de grootste Nederlandse weblogs over fotografie, merk ik dat er ook vaak fotografen mijn website bezoeken. Soms met een vraag over een bepaalde techniek of omdat ze op zoek zijn naar advies. En veel van hen zijn op zoek naar een nieuwe camera of een nieuw objectief. Aangezien ik die vraag ook ‘offline’ regelmatig krijg, heb ik al eens een blog gewijd aan de vraag: ‘welke camera moet ik kopen’. Belangrijkste om je te realiseren is in ieder geval, dat het niet de camera, maar de fotograaf is die de foto maakt. Een grote (lees: dure) camera is dus geen enkele garantie op succes.

Made in CCCP - любитель

Welk objectief?

En helaas, ook op de vraag ‘welk objectief’ is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt niet alleen enorm af van wat je precies wilt fotograferen, maar ook in welke context. Voor portretten gebruik ik bijvoorbeeld het liefste mijn primes (objectieven met een vast brandpunt). Die zijn veel scherper en geven een mooier bokeh (de onscherpte in de achtergrond). Maar als ik portretten schiet in het stadhuis, tijdens een bruiloft, gebruik wel twee zooms (24-70 en 70-200). Ik wil niet het risico lopen een moment te missen, bijvoorbeeld… Kortom, er is voor elke toepassing wel een ander objectief te bedenken. Probeer gewoon dingen uit en kijk waar je lekker mee werkt, dat is misschien wel het belangrijkste.

En over de foto bovenaan: een foto die ik maakte voor de Marktplaatsadvertentie van mijn Tokina 12-24/f4: een groothoekobjectief (hij is inmiddels verkocht). Mijn Canon-groothoekobjectief (17-40mm) bleek meer dan wijd genoeg voor mijn toepassingen, zodat deze naar een nieuwe eigenaar mocht!

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.