Portret: hoe zie jíj jezelf eigenlijk?

Portretten maken is wat ik misschien wel het liefste doe. Interactie met iemand aan de andere kant van de camera en die persoon weergeven zoals hij of zij ís. En geloof me: bijna allemaal zeggen mensen hetzelfde:

  • “Ik plak niet”
  • “Weet je dat wel zeker, dat je míj op de foto wilt?”
  • “Ik kan niet mooi op foto’s staan”
  • “Ik hou niet op foto’s”
  • “Ik ben niet fotogeniek”
  • “Is dat wel goed voor je sensor…?”

Geloof me, ik heb ze allemaal al gehoord, in talloze varianten… Ik probeer in een foto iemands mooie, karakteristieke kanten naar voren te laten komen. Maar… wat betekent dat nu eigenlijk? Geportretteerden zien zichzelf vaak anders dan dat anderen (of ik) ze zien. En ze vergroten dingen uit. Rimpeltjes, vlekjes. Vaak zie ik het niet eens, wat iemand bedoelt. Dan moet ik in Photoshop zelfs gaan nameten, dat haar linker oog inderdaad ietsje kleiner blijkt te zijn. Of inzoomen om te zien waar dat pukkeltje dan toch zit…

Mooie campagne van Dove

Het beautymerk Dove gaat al jarenlang de strijd aan met het schoonheidsideaal van veel te magere, veel te symmetrische en veel te gladde (top)fotomodellen. Dat doen ze door allerlei ludieke campagnes. Onlangs schreef ik er op fotografieweblog Photofacts al een blogje over.

De nieuwste campagne van Dove is erg interessant. Hij gaat over het zelfbeeld van mensen. Dove heeft vrouwen gevraagd hun uiterlijke kenmerken te beschrijven. Tegelijktertijd vroeg Dove aan anderen om diezelfde vrouwen te beschrijven. Daar kwamen twee compositietekeningen uit voort: één hoe ze zichzelf beschrijft en één hoe een willekeurig ander iemand haar ziet. De verschillen zijn opmerkelijk, zoals je ziet in de dubbele compositietekening van Melinda hierboven. Links een tekening, zoals Melinda zichzelf beschrijft, rechts een tekening op aanwijzingen van een vreemde. Beide zijn getekend door een FBI-compositietekenaar.

Meer voorbeelden vind je op Real Beauty Sketches, de site van Dove. Zie ook deze korte documentaire van Dove hierover:

Iederéén is fotogeniek

Een prachtig voorbeeld van het verschil tussen je zelfbeeld en het beeld dat een ander van je heeft. Uiteindelijk is iederéén fotogeniek. Je zelfbeeld is ook maar één beeld. Durf dus gerust eens voor mijn camera te gaan staan, zoals anderen al deden:

Zwart-witportret, Lieneke

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

One thought on “Portret: hoe zie jíj jezelf eigenlijk?

  1. Pingback: Portret: Joey | Erik van Rosmalen – Tekst en Fotografie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.