Op zoek naar… Marsman

Het is al een oudje, uit 2009. Ook niet bepaald een van mijn beste foto’s. Maar dit op film geschoten landschap uit 2009 is één van mijn best bezochte foto’s op Flickr. En ik vermoed dat het vooral middelbare scholieren zijn die de foto te zien krijgen. Waarom? Ik heb het te danken aan Hendrik Marsman en zijn beroemdste gedicht…

Via zoekmachines komen mensen op mijn website. Via voor de hand liggende én minder voor de hand liggende zoekwoorden. Af en toe pik ik er een zoekterm uit en wijd ik er een blog aan. Vandaag: ‘Denkend aan Holland’.

Over de foto

De foto is gemaakt onderweg naar mijn werk, ergens begin 2009, tijdens een vroege, koude winterochtend. Ik had een oude analoge camera bij, een Yashica FX3. Een analoge kleinbeeldcamera, die ik graag eens uit wilde proberen. De film die erin zat was geen ‘sexy’ professionele film van Ilford, Kodak of Fuji. Het was niet eens diafilm, maar een ‘ordinair’ rolletje DX van het Kruidvat. Dat op het moment van gebruik ook nog eens een aantal jaren over datum was. Mits koud bewaard is dat overigens geen ramp, hooguit verlopen de kleuren een beetje, maar dat is iets wat tegenwoordig toch best ‘hip’ is. Te zien op de foto is de Rode Wetering, een klein watertje dat langs Rosmalen en Gewande naar de Maas loopt en de polders ontwatert. In de achtergrond de nieuwbouwwijk De Groote Wielen. De foto is verder ook niet of nauwelijks bewerkt; na het inscannen van het negatief is hij zelfs niet aangesneden.

Over het gedicht

Maar waarom Marsman? Het beeld deed me eraan denken, dus toen ik de foto op Flickr plaatste, refereerde ik aan het beroemde gedicht ‘Herinnering aan Holland’. Blijkbaar voldeed ik daarbij heel goed aan de zoekcriteria van Google, want inmiddels is het mijn best bezochte foto op Flickr. Zoektermen waarop bezoekers binnenkomen zijn ‘Marsman’ en ‘Herinnering aan Holland’. Dat het vooral scholieren zijn, op zoek naar input voor hun les Nederlands, leid ik af uit de andere zoektermen. ‘Uitleg gedicht Marsman’, ‘betekenis denkend aan holland’ of ‘Marsman Denkend aan Holland verslag’.

En de meest bijzondere zoekterm? Deze: ‘denkent aan trage rivieren’. Ik vermoed dat daar een herkansing Nederlands op gevolgd is…

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.