World Pinhole Day - tree of life, Rosmalen

Happy Pinhole Day!

Jawel, tegenwoordig is óveral een dag voor. Vandaag, zondag 28 april, is het World Pinhole Day. Wereldwijd gaan fotografen aan de slag om pinhole-foto’s te maken. Oftewel, voor de niet-fotografiekenners, hoe je kunt fotograferen zonder lens…

Een camera is immers eigenlijk niks meer dan een dichte doos met één gat waar licht doorheen valt. Dan kun je al beelden projecteren. Op de Fotovakschool gebeurt dat bijvoorbeeld in een verduisterd klaslokaal waar in het rolgordijn een heel klein gaatje is geprikt. Op de tegenoverliggende muur zie je vervolgens het parkeerterrein van buiten, gespiegeld en op zijn kop. Best apart om te zien, en hoe onscherp en wazig ook, je gaat toch terug naar de basis van fotografie. Hetzelfde effect als met zo’n oude ‘camera obscura’ bereik je met een moderne spiegelreflexcamera, door in plaats van een objectief alleen maar een dop op de camera te plaatsen, met een zo klein mogelijk gaatje.

Zelfportret met Pinhole-camera

Vanochtend, net voor een portretshoot, heb ik ook geprobeerd een pinhole-foto te maken, van een berkenboom bij de zandverstuiving in Rosmalen. Met een belichting van 30 seconden (!) krijg je een resultaat als hierboven: een stilleven met een berk. Onscherp en wazig, maar toch apart. Een aantal jaren geleden probeerde ik het ook al eens, met mezelf als ‘model’. Sluitertijd toen was maar liefst 100 seconden….

Pinholefotografie met 5DmkIII

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.