Zin in analoog

Aangenaam: dit is mijn Mamiya 645. Met op het matglas een doos Tmax (film, jawel, filmrolletjes) en een aantal bijpassende, heel mooie objectieven. Nader kennismaken?

Analoge fotografie

Het is net zoiets als met grammofoonplaten versus cd’s. Die laatste klinken vele malen helderder. Frisser, maar ook sterieler en vlakker. Wat dat betreft zijn de audiokenners in twee kampen te verdelen. Want die LP heeft wel zo zijn charme. En zo is het ook een beetje in fotografieland. Want ik geef het meteen toe: digitaal is (vaak) scherper, sneller klaar, minder gevoelig voor stof (alhoewel…) en makkelijker te manipuleren. Maar daar zet ik analoge fotografie tegenover: mooie zachte korrel in plaats van ruis, veel mooiere scherptediepte, de mogelijkheid om met mooie, karakteristieke film te werken en vooral: de rust.

De rust van film

Gewoon rustig werken. Compositie bepalen, verlichting bepalen en instellen, licht meten, handmatig scherpstellen… en dan pas op die knop drukken. Want het is oh zo makkelijk met een digitale spiegelreflex, om even te schieten en met tientallen platen thuis te komen. Terwijl er uiteindelijk maar één echt toe doet. Die rust komt mijn werk wel ten goede. Weer eens ‘ouderwets’ nadenken bij wat je doet. Mooi toch?

Zin en tijd

De laatste tijd ben ik vooral met fotografie in opdracht bezig geweest. Zaken die snel klaar moeten zijn of die gewoon een digitale aanpak vereisen. Maar ik heb weer zin om ook analoog aan de slag te gaan. Mooie portretten maken, op locatie. Van artiesten of bands, acteurs, actrices. En daar vooral even wat (vrije) tijd voor nemen. Laat maar wat van je horen!

TFP of portfolio

Liefhebber? Met goede ideeën? Ik doe eigenlijk geen TFP meer, maar voor mijn portfolio en om weer eens mooi analoog te werken, kan ik wel eens ruimte maken. Dus ook modellen met enige ervaring zijn van harte welkom met ideeën!

Mamiya 645, analoog portret op Kodak Tmax100

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

One thought on “Zin in analoog

  1. Pingback: Portret: Joey | Erik van Rosmalen – Tekst en Fotografie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.