Bijzonder: een uitvaart fotograferen

Dat is het mooie van fotograaf zijn. Je bent aanwezig bijbij bijzondere, feestelijke momenten van mensen. En je mag mooie herinneringen vastleggen: een loveshoot, zwangerschapsreportage of bruiloft bijvoorbeeld. Het zijn bijzondere momenten die mensen vast willen houden. Steeds vaker hoort daar ook een reportage van de uitvaart van een geliefde bij.

Jaren geleden werd er wat ‘raar’ tegenaan gekeken: een fotograaf die een begrafenis of uitvaart vastlegt. Inmiddels zie je het steeds vaker. Want toch zijn het uiteindelijk waardevolle beelden voor de nabestaanden. Een herinnering aan een dag die vaak grotendeels aan hen voorbijgaat. Een herinnering die kan helpen bij de verwerking, op een later moment.

Eigenlijk is het heel logisch. Van bruidsparen hoor ik het immers ook al terug: uit de foto’s blijkt pas, wat ze allemaal gemist hebben. En dat is dan nog wel ‘de mooiste dag van je leven’, voor velen. Kun je nagaan welke momenten je mist als je op een verdrietige dag afscheid van een geliefde moet nemen.

Het afscheid vastgelegd

Afgelopen zaterdag mocht ik een uitvaart fotograferen. Het sluiten van de kist, de kerkdienst, de gang naar de begraafplaats en het laatste afscheid daar. Mooi en heftig tegelijk. Het weer – het regende pijpenstelen – was navenant. Koud en nat, maar op een of andere manier ook passend bij het moment. Verdriet van mensen – maar ook kinderen, die al spelend wat lichtpuntjes brengen.

Als herinnering

Bij dit bericht geen foto’s. In tegenstelling tot blije bruidsfoto’s vind ik ze te persoonlijk en privé om openbaar te delen. De nabestaanden hebben ze gezien en zijn er dolblij mee. Maar ook daar zullen ze niet wekelijks uit de kast komen. Het is goed dat ze er zijn en dat is wat telt.

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.