Recensie: Damien Lovegrove – ‘Photographing Couples’

De nieuwste trainingsvideo van de Britse fotograaf Damien Lovegrove, ‘Photographing Couples’, is gericht op het fotograferen van (verliefde) stelletjes. Een genre dat ook in ons land steeds meer gepropageerd wordt. Wie zich er ook in wil bekwamen, vindt in Damien een prima leermeester.

De eerste video van Damien die ik zag was Speedlight Mastery, een prima document waarin hij op een eenvoudige manier gewoon laat zien hoe hij werkt. Natuurlijk, hij maakt in zijn video’s gebruik van flitersklemmen en daglichtlampen die hij zelf verkoopt, maar hij verzandt zeker niet in technisch geneuzel, noch in arrogantie. Het is gewoon een kijkje in zijn keuken. En dat werkt prima.

Vrouwen en stellen

In zijn vorige trainingsvideo ‘Simply Boudoir’ die afgelopen zomer verscheen, stelde Damien de vrouw centraal. Nu zijn de stelletjes aan de beurt. En in Photographing Couples gaat hij weer op zijn vertrouwde manier te werk: in 24 setups laat hij zichzelf in real time filmen, terwijl hij op pad is met twee stellen die hij in allerlei situaties fotografeert.

Photographing couples video 20

Ervaren modellen

Mijn belangrijkste kritiekpunt op zijn boudoir-video was, dat Damien vooral met professionele of toch in ieder geval ervaren modellen werkt, die hij nauwelijks hoeft te sturen of regisseren. De focus lag daarbij toch weer wat meer op techniek en licht.

Ervaren modellen zijn er ook in ‘Photographing Couples’, zeker bij één van de twee stellen. Maar de techniek is iets minder prominent aanwezig. Zo fotografeert Damien vooral met veel natuurlijk (tegen)licht, zonder flitsopstellingen. Daarnaast geeft hij, méér dan in de vorige video, nu óók tal van tips over het aansturen van stellen.

Sfeer creëren

Daarbij is het volgens Damien belangrijk om ‘momenten’ te laten gebeuren en te registreren, niet tevéél willen regisseren. Maar zijn belangrijkste tip is toch vooral om een goede sfeer te creëren. “Happy hapy, niet stressen en met techniek bezig zijn. Vrolijkheid uitstralen, dat krijg je dan ook terug|, aldus Damien.

Een andere goede tip die daarop aansluit is om, waar mogelijk, na het focussen, niet door de zoeker te blijven kijken. “Je onderwerp is in focus, je compositie klopt: dan kom je dus achter je camera uit om contact te houden.”

Photographing couples video 03

Truukje

Een ‘truukje’ wat de eerste keer wat flauw oogt, voert Damien toch regelmatig op. Als hij een portret van één van de twee wil maken, laat hij de partner naast hem staan. Het oogt wat flauw, maar het werkt echt: minder ervaren modellen laten dan een heel andere, spontanere blik zien dan wanneer je die probeert te regisseren. “De partner is ‘niet in the picture’, maar het oogcontact brengt wel wat extra’s”, legt Damien uit.

Houding

Niet elke geportretteerde zal zich snel op zijn gemak voelen voor de camera. De truuk met het oogcontact zal daarbij helpen, maar een ontspannen lichaamshouding doet dat ook. Iemand die rechtop staat, zal snel wat ongemakkelijks hebben. De oplossing: laat je model ergens tegenaan leunen!

Photographing couples video 01

Locatie

Een andere goede tip, die ook nuttig is wanneer je géén stellen fotografeert, gaat over locaties. Veel fotografen denken te groot en te ruim. Damien laat zien dat een stuk muur van slechts een meter breed al genoeg is. Op een ander moment schiet hij in een trappenhuis al drie tot vier totaal verschillende setups.

Het mooiste voorbeeld is scene 11, waarbij drie meter achter model Joanna een dame staat te telefoneren. Dankzij de close up en het gebruik van onscherpte in een bladerdek, ontstaat er toch een prima beeld. Ook regenachtig weer hoeft daarbij geen probleem te zijn. Het gaat nog steeds om de sfeer, aldus Damien, die zijn modellen laat dansen onder een grote transparante paraplu.

Photographing couples video 17

Conclusie

Al met al is ‘Photographing Couples’ wederom een prima document met bruikbare tips, waarbij de focus dit keer (ook wel, maar) iets minder op techniek ligt, maar meer op interactie met modellen. Voor fotografen, die daarvoor handreikingen zoeken, is dit zeker een aanrader.

‘Photographing Couples’ van Damien Lovegrove is online te bestellen (40 pond). De video is niet op dvd beschikbaar, maar alleen als download in de webshop.

Deze recensie verscheen eerder deze maand op Photofacts.

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.