‘Welke camera moet ik kopen?’

Ik krijg de vraag regelmatig. ‘Jij hebt verstand van camera’s toch? Welke moet ik kopen?’ Vaak is het gewoon een heel oprechte vraag omdat mensen echt geen miskoop willen doen. Maar soms is het ook een bevestiging die mensen zoeken. Ze willen zó graag een spiegelreflex aanschaffen. Maar waarom, dat weten ze vaak eigenlijk niet. En in dat geval is het ook maar beter om dat niet te doen…

De mooiste foto

Helaas is dat dus niet altijd wat mensen willen horen. ‘Ja maar, met een spiegelreflex maak je toch de mooiste foto’s?!’, klinkt het dan verbaasd, bijna verontwaardigd… Eh, nou… nee dus. Het klinkt als een cliché, maar het is nog altijd de fotograaf die de foto maakt. Ik ken fotografen genoeg, die met een mobiele telefoon en Instagram mooiere foto’s maken dan menig wannabe die stevig investeert in een dure (semi-)professionele spiegelreflex.


Een foto van bloeiende distels in tegenlicht. Gemaakt met mijn telefoon en Instagram.

Welk merk camera

Wat je dan moet kopen? Welk merk? Dat is net zoiets als vragen wat voor auto iemand moet kopen. Voor de een moet dat een splinternieuwe zijn, ‘van een Duits merk’… voor een ander is een 10 jaar oude Suzuki Baleno meer dan prima (yes, dat ben ik!). Het is maar net wat je ermee wilt doen. En echt slechte merken, die zijn er eigenlijk niet meer. Zeker zolang je bij de bekende merken blijft als Canon, Nikon, Olympus, Pentax of Sony, zit je wel safe.

Boodschappenmodelletje

Maar waarom zou je als beginner of ‘gewoon voor thuis’ dan geen spiegelreflex kopen? Simpel. Om bij die auto te blijven: om alleen maar boodschappen te doen, is een Nissan Micra, Suzuki Alto of Volkswagen Polo ook meer dan voldoende. Een luxere Renault Laguna, Audi A4 of Volkswagen Passat is toch meer geschikt voor langere afstanden.


En om in de autovergelijking te blijven: dit is dan mijn oldtimer. Een analoge Mamiya 645. Staat altijd binnen, wordt alleen bij mooi weer gebruikt en heel goed onderhouden door een liefhebber…

Kies compact!

En zo is het ook met camera’s. ‘De beste camera is die, die je bij je hebt’, zei blogger en fotograaf Chase Jarvis al eens. Leuk, zo’n spiegelreflex met objectieven en een tas aan accessoires, maar tijdens een dagje pretpark met de kinderen blijft hij vervolgens vaak thuis. ‘Het is zo’n gesjouw’…. Wat is dan de betere camera? Een spiegelreflex thuis in de kast of een compactcamera in je binnenzak?


Tijdens een weekendje weg neem ik vaak een compactcamera mee.

Techniek van camera’s

En ook technisch is een spiegelreflex zeker niet altijd beter. Integendeel, zou ik bijna zeggen. Als je alleen maar op de automatische stand fotografeert, zul je met een compactcamera (of een MFT-camera, een soort tussen compact en SLR in) echt betere resultaten behalen. Die camera is immers ontworpen op huis-, tuin- en keukengebruik. Bij een spiegelreflex daarentegen gaat de ontwerper er van uit, dat je als fotograaf zelf een stem wilt hebben in je eindresultaat. Dus is die camera helemaal ingericht op handmatig fotograferen, zonder compressie in RAW-formaat. Het resultaat: beelden die nog nabewerkt moeten worden.

Kortom: zoek je zelf een camera, vraag je dan eens af of je echt wel die spiegelreflex moet hebben. Ik wil je niet ontmoedigen, maar kies in ieder geval bewust voor wat bij je past!

(En vooral: pas op wanneer je het toch aan een fotograaf vraagt…!)

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

2 thoughts on “‘Welke camera moet ik kopen?’

 1. Nely Sarink

  Hallo mr. Rosmalen, Bovenstaande is beslist waar. Twee jaar geleden kreeg ik zo genoeg van m’n compact camera (de batterijtjes waren als het nodig was, altijd leeg), dat ik besloot een camera met een accu aan te schaffen. Voordat ik dat deed, praatte ik met een kennis hierover en die is lid van een foto-club, wat ik absoluut niet wist. Hij heeft ook een hele verzameling camera’s. Hij vroeg, wat ik er mee wilde doen en ik legde hem uit, dat ik ook graag een toestel wou, dat achter elkaar snel foto’s neemt, omdat we paarden hebben, met regelmatig veulens. Die rennen en springen enz. ‘k Dacht dat ik daar een spiegelreflex voor nodig had. Maar ik ben ook niet iemand, die iets wist over fotografie en zeker niet met tassen met lenzen sjouwt. Hij raadde mij een canon powershot G11 aan en die heb ik gekocht. Eerst heb ik er weinig mee gedaan, maar het laatste jaar ben ik er intensief mee aan de slag gegaan en heb me ook meer in fotografie verdiept. Uren achter de p.c., foto’s kijken, blogs lezen,(wat fijn, die blogs)en hoe meer ik lees, hoe meer ik weet, dat ik er niets van weet. Wat ik wel weet is, dat ik een goede keus heb gemaakt, met die camera. Hij was voor een compact niet goedkoop, maar ik kan ook in RAW fotograferen als ik dat wil, zelf instellen en als ik zeker wil zijn van een redelijke foto, op de automaat. ‘k Heb een stevige camera in handen, qua gewicht, voelt niet plastic-achtig aan, kortom, ‘k ben er héél blij mee. En met al die tips en uitleg op de blogs van fotografen, al snap ik natuurlijk het meeste niet. Maar ik ga nog een keer proberen, of ik een Raw bestand kan bewerken. Dank voor het delen van kennis!
  N.Sarink.

 2. Erik

  Dank voor de reactie mevrouw Sarink, leuk om te lezen dat mijn blogs gewaardeerd worden!

  De G11 is een prima keuze. Onderschat de G-serie van Canon niet, dat zijn gewoon heel goede camera’s. En in de meeste handen maken ze gewoon betere foto’s dan een spiegelreflex zou doen.

  Over RAW: best een stap om mee te beginnen. Maar wanneer je eenmaal ziet en snapt wat je er meer mee kunt, is het erg fijn werken. Essentieel is dan wel goede RAW-software, zoals Lightroom.

  En verder: inderdaad veel blijven fotograferen, kijken en lezen (volg eventueel ook mijn Facebook-pagina!). Met veel doen en lezen kom ik er ook nog regelmatig achter dat er nog zoveel is dat ik niet weet!

  De kennis deel ik graag overigens. In de nabije toekomst wellicht ook in de vorm van workshops of cursussen, dus wie weet…

  Veel plezier met fotograferen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.