Haal Instagram uit je telefoon!

Naar alle waarschijnlijkheid zal 99,99 procent van alle Instagram-foto’s nooit het toestel verlaten. Hooguit belanden ze op Facebook of Twitter. Toch zijn er steeds meer commerciële partijen die inspringen op de hype. Albums, canvasdoeken of fotolijstjes op basis van Instagram: het kan allemaal! Op Photofacts schreef ik een (allesbehalve compleet) overzicht van de mogelijkheden.

Fotoalbums

In principe kun je, mits je de resolutie in acht neemt, natuurlijk bij elke aanbieder een digitaal fotoboek maken met je Instagram-foto’s. Maar sommige aanbieders, zoals Blurb of zelfs de HEMA hebben er een speciaal product voor, waarbij je de foto’s direct uit de Instagram-applicatie of vanuit Facebook kunt binnenhalen. Omdat het formaat van de boekjes bescheiden is, zal de afdrukkwaliteit niet slecht zijn, maar – uiteraard – ook geen top, al zal Blurb zijn naam zeker niet aan matige kwaliteit willen verbinden.

Hema instagram boekje

Printstagram

Heb je liever een scheurkalender met je eigen foto’s? Ga dan naar de website van Printstagram. Daar kun je miniboekjes en afdrukken van je Instagramfoto’s bestellen, maar ook een (scheur)kalender met 365 van je Instagram-foto’s.

Printstagram

Stickygram

Een leuk (en ook relatief betaalbaar) initiatief is StickyGram, waar je op basis van je Instagramfoto’s kleine koelkastmagneten kunt laten maken. De magneten koop je per ‘velletje’ van 9 stuks, keurig voorzien van een magnetische achterzijde.

Stickygram.JPG

Instacopy

Het Nederlandse InstaCopy biedt twee producten aan: wenskaarten (10,5×10,5cm) en canvasdoeken. De canvasdoeken worden afgedrukt op 30×30 of zelfs 50×50 centimeter. In hoeverre dit ‘echt’ canvas is, is niet duidelijk. Uit de foto (van Instacopy zelf) valt af te leiden dat de print alleen op de voorzijde zit en lijkt het doek aardig strak gespannen.

Instacopy

InstaCopy, dat van die kleine Instagramfoto’s toch canvasdoeken produceert van groot formaat, zegt daarvoor een ‘slimme upscaler’ te hebben. “De resolutie van Instagram foto’s is te laag om goede prints te maken. Deze upscaler zorgt ervoor dat de canvassen toch scherp kunnen worden afgedrukt”, aldus InstaCopy op de website. Natuurlijk heeft een Canvasdoek geen 300dpi resolutie, maar ik ben toch benieuwd hoe Instagram stand houdt op zo’n groot formaat. Als er iemand echte hands-on ervaring mee heeft, hoor ik het graag!

Casetagram

Instagram-foto’s bewaar je niet alleen in je telefoon, je kunt je telefoon ook bewaren in een hoesje, bedrukt met Instagram-foto’s. Voor de iPhones 4 en 5, de iPad en de Samsung Galaxy SII en SIII maak je met Casetagram je eigen ‘custom’ hoesje, met behulp van foto’s uit Instagram of Facebook. Niet heel goedkoop, maar wel uniek, voor wie daarvan houdt.

Casetagram

InstaCube

De InstaCube is afgelopen zomer op Kickstarter gelanceerd en heeft in september ruimschoots het beoogde bedrag binnengehaald, zodat hij inmiddels in productie is. In feite is het niets anders dan een digitaal fotolijstje, waarvan het design geïnspireerd is door het Instagram-icon. Maar dan volledig ingericht op Instagram.

Het lijstje heeft een 6,5 inch LCD touchscreen, draait op Android OS en heeft 4Gb flashgeheugen. De foto’s worden in de originele resolutie van Instagram vertoond. Ze worden automatisch binnengehaald, als je via WiFi verbinding maakt met het internet en inlogt met je Instagram-account.

Instacube

Kwaliteit

Gadgets als de InstaCube of Casetagram daargeleten, kun je je bij het afdrukken van Instagramfoto’s afvragen hoe het met de kwaliteit staat. Telefoons hebben wel degelijk de mogelijkheid om de foto’s in hoge resolutie op te slaan, maar via de Instagram-API zijn de foto’s alleen in de lagere resolutie van 612×612 pixels te verkrijgen.

Verwacht dus geen wonderen van alles wat je afdrukt vanuit Instagram. Het is vooral leuke [i]Spielerei[/i], met hier en daar een behoorlijk prijskaartje. Zelf gebruik ik Instagram vooral als een mobiel ‘kladblokje’ voor een snel plaatje. De beelden gebruik ik hooguit een enkele keer op mijn Facebook-pagina.

Zie hier mijn Instagram-stream!

 

Deze blog verscheen eerder op Photofacts.nl

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.