Recensie: eBook Great Light, Easy Light

‘Ik fotografeer het liefste bij natuurlijk licht, dat is en blijft het mooiste’. Ik hoor de kreet regelmatig en krijg er bijna altijd wel jeuk van. In negen van de tien gevallen bedoelt de fotograaf die het zegt namelijk eigenlijk iets anders: ‘Ik fotografeer het liefste bij natuurlijk licht, want ik weet niet goed hoe ik flitslicht moet toepassen’. Het is een hardnekkig misverstand dat flitslicht per definitie leidt tot ‘geflitst’ ogende foto’s. Kevin Clark laat in dit nuttige eBook zien dat je met behulp van flitslicht te allen tijde beelden met ‘natuurlijk licht’ kunt schieten.

Natuurlijke verlichting

Kevin Clark, een Canadees portretfotograaf die inmiddels al tientallen jaren ervaring heeft als professioneel fotograaf, worstelde er ooit ook mee, schrijft hij in het voorwoord van ‘Great Light, Easy Light’. Hoe creëer ik in de winter (of op anderszins sombere dagen) met behulp van flitslicht foto’s die er ook goed uitzien? En vooral: die er natuurlijk uitzien?

Great light1
Twee varianten van de coverfoto van het eBook. Een kleine verplaatsing van de softbox geeft een groot verschil in verlichting.

Geen ‘geflitste’ foto’s

De subtitel van dit eBook zegt in dat optiek meer over het boek dan de titel zelf. ‘Strobe techniques that don’t look lit‘, oftewel: verlichtingstechnieken waarbij de foto er niet ‘geflitst’ uitziet. Want dat is precies waar die eerdergenoemde ‘natuurlijk-lichtfotografen’ tegenaan lopen: hun flitsfoto’s zien er inderdaad nogal geflitst uit. Het is een groot misverstand onder (vooral beginnende) fotografen dat ‘flits’ altijd te zien is in de foto. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn, mits je weet hoe je flitslicht op een natuurlijke manier toepast. Kevin Clark geeft in dit prima eBook een aantal handreikingen en voorbeelden.

Handreikingen

Die handreikingen en voorbeelden zijn overzichtelijk gerangschikt: naast een tiental case studies, paginagrote foto’s met een korte beschrijving van de setup, bouwt Clark het eBook op door lichtbronnen toe te voegen: van één, naar twee en drie lichtbronnen – en tot slot een hoofdstuk over het bouncen en reflecteren van licht.

Great light2
Naast de reguliere hoofdstukken, ook tien paginagrote foto’s met een korte beschrijving over het hoe en waarom van de verlichting.

Waardevol kijkje in de keuken

Eerst legt Clark op een duidelijke manier de basis uit. Met een reeks foto’s laat hij zien hoe je flits- en omgevingslicht op elkaar afstemt, waarbij diafragma het flitslicht controleert en de sluitertijd het omgevingslicht. Wat volgt is een waardevol kijkje in Clark’s keuken: elke setup en foto die hij laat zien gaat gepaard met schema’s van de opstelling en een uitleg over het waarom van de gebruikte setup.

Zijlings verlicht

Wat opvalt in het werk van Clark is dat hij veel gebruik maakt van reflectoren of zwarte oppervlakken om het licht indirecter te regelen. Ook zie je dat Clark zijn lichtbronnen meestal niet recht op de geportretteerde richt, maar zijlings. Zo krijg je, bijvoorbeeld bij gebruik van een softbox, een mooiere lichtafval aan de zijkant van het gezicht als je hem niet ‘vol’ op je model richt, maar net ernaast. Deze techniek zie je weinig terug in tutorials of boeken over verlichten maar is wèl heel waardevol.

Great light3
Duidelijke schema’s laten de lichtopstelling zien, waarbij Clark meestal naast de dure/grote variant, ook het ‘goedkopere/kleinere’ alternatief laat zien – inclusief de verschillen in het eindresultaat van beide opstellingen.

Duur en goedkoop

Wie denkt dat ie voor het toepassen van de verlichtingen in dit eBook enorme en vooral dure flitssets en een goed ingerichte studio nodig heeft, heeft het mis. Clark gebruikt in veel gevallen inderdaad grote octa’s en softboxen, maar hij geeft gelijktijdig ook goedkopere alternatieven, die je eventueel ook kunt combineren met reportageflitsers, zodat je overal flitslicht in kunt zetten. Mooi voorbeeld: Clark gebruikt regelmatig de witte open keuken in zijn studio als grote ‘softbox/reflector’: door twee of drie flitsers in de keuken te laten flitsen, ontstaat er een grote lichtbron van zacht indirect licht.

Conclusie

Al met al is ‘Great Light, Easy Light’ van Kevin Clark dus een prima eBook, dat een kijkje geeft in de keuken van Clark. Een soort ‘fotorecepten’ in eBook-vorm dus. Tussen de waardevolle verlichtingstips (die je vooral als startpunt moet gebruiken, niet als richtlijn) biedt Clark daarbij nog eens flink wat extra tips en truuks aan. Weer eens een eBook dat menig fotograaf zal aanspreken. Misschien zelfs de meest verstokte ‘natuurlijk-lichtfotograaf’…

Het eBook ‘Great Light, Easy Light’ van Kevin Clark is (als PDF) te koop voor 5 dollar in de webshop van Craft & Vision.


Deze blog verscheen eerder op Photofacts.nl.

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.