Test-shoot deel 2: Lieneke analoog

Mamiya 645, analoog portret op Kodak Tmax100Tijdens de testshoot met Lieneke onlangs, had ik natuurlijk ook mijn Mamiya 645 bij – een analoge middenformaatcamera waarmee je heerlijke portretten kunt schieten op zwart-witfilm. Mooi licht en een paar rolletjes Kodak zijn dan genoeg…!

Natuurlijk is het ‘ouderwetse’ analoge fotograferen niet altijd even praktisch. Negen van de tien keer moet een beeld immers op de dag van de deadline al aangeleverd worden. En hoewel zelf zwart-wit ontwikkelen niet al te lang hoeft te duren, is daar dus niet altijd tijd voor. Maar soms kun je gelukkig nog wel even de tijd nemen voor een portret. Met een rolletje dat bij 15 opnames vol is, moet dat ook wel. Maar als het dan allemaal gelukt is, dan geeft de combinatie van goede objectieven (niks zoomen!), een goed doordachte belichting, de juiste ontwikkeling en een goede scan een prima resultaat.


Analoge fotografie

Analoog portret van Lieneke

Mamiya 645, analoog portret op Kodak Tmax100

Zwart-witfoto inkleuren: colorisatie

Als je op internetfora of op Facebook tegenwoordig een ‘echte’, analoge zwart-witfoto laat zien, is er altijd wel een fotograaf die meldt dat hij de ‘zwart-witomzetting’ zo mooi vindt. Blijkbaar zijn we inmiddels zo gewend aan kleurenfotografie dat zwart-wit iets aparts, raars is. En dat, terwijl zwart-wit jarenlang de standaard is geweest. Al heel lang geleden werden zwart-wit foto’s wel eens ingekleurd. Hetzelfde geldt voor oude films, die daardoor een bijzonder sfeertje krijgen.

Maar wat toen kon, kan nu natuurlijk ook. Iets eenvoudiger dan vroeger, want de chemie is vervangen door Photoshop> En dan krijg je een dergelijk resultaat:

Zwart-wit analoge foto ingekleurd

Een kunst op zich, om alle kleurtonen op een overtuigende manier in te kleuren. Maar het is dan ook maar een (eigen)aardigheidje natuurlijk… Nog een aantal voorbeelden:

Colorisation, coloring bw photos in Photoshop

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

2 thoughts on “Test-shoot deel 2: Lieneke analoog

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.