Recensie: Nicole Young – ‘Finding Focus’

‘Finding Focus; Understanding the Camera’s Eye’ van Nicole S. Young omvat 36 dubbele pagina’s over diverse facetten van ‘scherpte’ in de fotografie. Door de brede opzet van het eBook komt er veel aan bod, maar ook veel nét niet.

Het begrip ‘focus’ omvat méér dan alleen dat ene punt dat absoluut scherp moet zijn in een foto. Focus moet een balans zijn tussen de techniek en de esthetiek. In letterlijke zin hangt het begrip samen met zaken als diafragma, scherptediepte, software en lenscompressie, maar ook figuurlijke focus: compositie, esthetiek en verhaal.


Voor welke doelgroep?

Young snijdt al deze onderwerpen aan in haar boek. Wat jammer is, is dat ze niet echt een keuze maakt voor wíe en vooral op welk niveau ze haar verhaal wil vertellen. Richt het eBook zich op de echte beginners of meer doorgewinterde fotografen?

In eerste instantie zou je denken dat ze zich op de startende fotograaf richt. Zo gaat ze vrij uitgebreid in op wat ‘sluitertijd’ en ‘diafragma’ doen. Behoorlijk gesneden koek, naar ik mag hopen, voor de meeste fotografen. Dan gaat ze echter vrij snel en redelijk gedetailleerd verder.

Over DoF (depth-of-field, scherptediepte) en lenscompressie bijvoorbeeld. Lenscompressie beschrijft het fenomeen dat ‘langere’ tele-objectieven het perspectief meer in elkaar drukken en een andere scherptediepte hebben. Pittige materie die je eerder voor wat meer gevorderde fotografen verwacht. Desondanks toch weer een erg eenvoudige inleiding over wat het aantal millimeters op een objectief betekent.

Duidelijke illustraties

Wel gebruikt Young duidelijke voorbeelden en illustraties bij het verhaal. Zo laat ze heel helder zien dat eenzelfde kader met een telelens toch een heel ander beeld oplevert dan wanneer je dezelfde foto maakt met meer groothoek. Nuttige uitleg met een heldere illustratie én iets wat in veel algemenere fotografieboeken toch vaak wat onderbelicht blijft en waar veel beginnende fotografen helaas geen gebruik van maken.

Finding focus 3

In de hoofdstukken over ‘lenzen’ en ‘de camera’ gebeurt in feite hetzelfde: Young vertelt over het verschil tussen primes en zoomobjectieven, waarbij je juist meer uitleg verwacht over het verschil in scherpte (en waarom er over het algemeen veel verschil in scherpte bestaat tussen vaste brandpunten en zooms). Dat laatste ontbreekt echter.

Wat me vervolgens bijzonder opvalt is de weinige aandacht voor tilt- en shift-objectieven. Terwijl je daar juist een verhaal zou kunnen vertellen over het verplaatsen van het scherptevlak ten behoeve van je beeld en verhaal! In tegendeel, Tilt-shift objectieven worden juist weggezet als ‘rariteitje’, om vervolgens twee pagina’s te vullen over de Lensbaby; terwijl dát in mijn ogen juist bijna een rariteit is.

Finding focus 1

De kern van het verhaal van ‘Finding Focus’ zit voor mij in de pagina’s ‘How to focus‘. Slim en origineel ingedeeld in genres, van portretfotografie tot landschap en food, legt ze uit waar op te letten. Bijvoorbeeld hoe je bij portretten altijd wilt zorgen dat de ogen scherp zijn. Bij landschapsfotografie is volgens de auteur het uitgangspunt dat alles scherp is.

Al ken ik fotografen die het daar niet mee eens zijn, het is een goed vertrekpunt en een uitgelezen kans om meer in detail te vertellen over hoe je ervoor zorgt dat alles scherp is: niet alleen een klein diafragma, maar ook waar je scherpstelt. Het onderdeel storytelling (hoe vertel ik een verhaal door de kijker gericht te laten focussen, letterlijk en figuurlijk) blijft naar mijn smaak ook wat onderbelicht.

Software

In de digitale fotografie is scherpte bijna onlosmakelijk verbonden met software. Natuurlijk begint een scherp beeld in de camera, maar verscherping achteraf is bijna onontbeerlijk. In dit hoofdstuk overzichtjes hoe je in Lightroom en Photoshop (al dan niet selectief) verscherpt, zijn handig.

Ook focusstacking en blur toevoegen komen aan de orde. Maar ook in dit hoofdstuk had wat meer diepgang kunnen zitten. Welke verscherpingsmethodes gebruik je waarvoor? En waarom moet je een beeld uit je camera überhaupt nog verscherpen? Om maar wat vragen te benoemen, die aan bod hadden kunnen komen.

Lytro

In tegenstelling tot antwoorden ook hier weer een (in mijn ogen) raar uitstapje met aandacht voor de Lytro, het cameraatje waarmee je achteraf de focus kunt aanpassen. Leuk natuurlijk, maar het geeft geen antwoord op hoe ik in mijn fotografie meer focus inbreng.

Finding focus 2

Conclusie

‘Finding focus’ bevat inderdaad een breed scala aan aspecten die met ‘scherpte’ te maken hebben. Ik heb zelf echter sterk het gevoel dat de auteur een iets te brede doelgroep heeft willen aanspreken en dat ze daardoor de plank misslaat. Daarnaast heb ik het gevoel dat sommige hoofdstukken er met de haren bijgesleept zijn.

Durf te kiezen voor een eBook voor echte beginners, waarin je uitlegt wat diafragma, sluitertijd en die knoppen op een camera doen met scherpte. En bewaar dan de gedetailleerdere technischer uitleg, zoals lenscompressie, hoe ontstaat ‘bokeh’, hoe werken tilt-shift objectieven en hoe werkt verscherping in software, voor een eBook voor meer gevorderde fotografen. En leg het daar dan ook echt uit, in plaats van alleen maar te constateren dat een fenomeen bestaat.

Kortom, een bewuste keus om je meer op de beginner of juist de gevorderde fotograaf te richten had dit boek vele malen beter gemaakt in mijn optiek. Een beginner zal snel teveel moeilijke termen zien, voor een gevorderde blijft de uitleg soms teveel achterwege.

Nieuwsgierig?

Bepaal zelf wat je van het e-book vindt. Voor 5 euro is te downloaden bij Craft & Vision.

Deze blog verscheen eerder op Photofacts.nl.

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.