Zwart-witportret, Lieneke

Test-shoot met Lieneke in De Moerputten

Omdat ik een aantal fotografieopdrachten in de agenda had (en heb) staan, wilde ik wat nieuwe spullen eerst goed uitproberen (voor de fotografen onder jullie: mijn PocketWizards en een 580EX II) voor ik ze voor een betaalde opdracht onder tijdsdruk moet gaan uitproberen. Op een rustige maandag met mooi weer, ging ik daarom met Lieneke op pad voor een testshoot.

Het liefst ga ik op pad met een vooropgezet plan of moodboard. Dit keer was echter anders: een enigszins doordacht, maar toch vaag idee om ‘iets zomers, met veel (tegen)licht’ te doen. En verder vooral wat improviseren, kijken wat je tegenkomt op locatie en niet teveel sturen of regisseren, gewoon kijken wat er gebeurt.

Die locatie, dat was natuurgebied De Moerputten, dicht bij ‘s-Hertogenbosch. Bekend om een oude spoorbrug die daar in het landschap ligt. Die brug hebben we niet gehaald, de dijk ernaartoe bood namelijk al meer dan genoeg plek om portretten neer te zetten met behulp van zonlicht en twee flitsers.

Locatieportret, Lieneke

Locatieportret met tegenlicht - Lieneke

Door met slechts één flitser te werken en dat licht wat meer van opzij, of zelfs helemaal van achter te laten komen, kun je het frisse, zomerse weer wat dramatischer laten lijken. Dat probeerden we in een hobbelige weide:

Portret op locatie

Stoer portret in tegenlicht

En gelukkig kun je met diezelfde flitsers ook hele natuurgetrouwe ‘naturelle’ portretten neerzetten. Mooi in zwart-wit:

Lieneke

Lieneke met tegenlicht\

Zwart-witportret, Lieneke

Kortom:
Lieneke, bedankt voor alle ‘ontberingen’ (het sjouwen van spullen, de muggenbulten…). Het resultaat mag er zijn!

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.