Een profielfoto voor social media

Het nieuwe visitekaartje: je profielfoto!

profielfotoVroeger was het overzichtelijk: visitekaartjes met namen en telefoonnummers bewaarde je thuis in een mapje naast de telefoon. Vervolgens was het de kunst om de juiste gezichten bij de juiste kaartjes te onthouden… Tegenwoordig is LinkedIn een prachtig platform om contacten warm te houden en te beheren. En dan is er natuurlijk ook Facebook, Twitter, Instagram, Google+ en ga zo maar door. En wat is dan belangrijk om herkenbaar te blijven? Een goede profielfoto!Een profielfoto voor socialmedia - Facebook, Twitter of LinkedIn

Persoonlijk contact

Het is dé mantra van menig specialist, expert of goeroe op het gebied van social media: mensen willen met ménsen praten, niet met bedrijfslogo’s. Sociale netwerken draaien om persoonlijk contact. Herkenbaar zijn als persoon in je manier van posten en reageren, maar ook (letterlijk!) met een gezicht, is dus van groot belang. Op LinkedIn vindt iedereen dat over het algemeen heel normaal, maar bijvoorbeeld op Twitter of Facebook willen veel mensen zich verstoppen achter een bedrijfslogo als avatar. Niet doen! Ben wie je bent en laat jezelf zien!

LinkedIn is op het moment bijvoorbeeld een nieuwe vormgeving aan het uitrollen, waarin de profielfoto nog wat groter wordt. Het geeft maar aan hoe belangrijk het is om een ‘gezicht’ te hebben. Het is immers het eerste waar mensen naar kijken.

Een profielfoto voor socialmedia - Facebook, Twitter of LinkedIn

Blijf herkenbaar

Een avatar, zoals een profielfoto wordt genoemd, is natuurlijk maar klein. Op een tablet of pc-beeldscherm houdt het al snel op bij een paar centimeter (enkele tientallen pixels). Op een smartphone zijn avatars zelfs nog kleiner en halen ze op een beeldscherm niet eens een centimeter breedte. De truuk is dan om toch herkenbaar te blijven voor je contacten! Gek genoeg verstoppen veel mensen zich dan alsnog half achter een pet, bril, muts, ‘badge’ of logootje. Ook niet slim: hou het simpel, naturel en vooral: herkenbaar. Een mooi portret, close up, zonder toeters of bellen werkt het beste!

Een profielfoto voor socialmedia - Facebook, Twitter of LinkedIn

Een goede profielfoto

Wat doe je als je iemand een hand geeft? Juist, je kijkt hem of haar aan. Ook voor een profielfoto geldt dat. Kijk in de camera, want oogcontact toont interesse. Kies om diezelfde reden ook geen vakantiekiekje dat overduidelijk nooit bedoeld is als profielfoto! Zwart-wit of kleur? Het kan allebei, kies wat het beste bij je past!

Een profielfoto voor socialmedia - Facebook, Twitter of LinkedIn

Verschillende profielfoto’s voor LinkedIn en Facebook?

Sommige mensen zullen zeggen, dat je op al je sociale netwerken dezelfde foto moet gebruiken. Dat verhoogt je herkenbaarheid. Daar ben ik het niet mee eens. Kies gerust een andere foto. Je contacten op Facebook zijn immers (grotendeels) anders dan op LinkedIn of Twitter. Je bespreekt er andere onderwerpen en privé kleed je je ook meer casual dan op het werk. Je foto mag dus ook best anders zijn. Zorg er wel voor dat je er overal netjes uit ziet. Want die potentiële nieuwe werkgever komt vast een kijkje op je Facebook nemen…

Een profielfoto voor socialmedia - Facebook, Twitter of LinkedIn

Gravatar

Gedoe, overal maar je profielfoto aanpassen op fora en weblogs? Heel handig is dan Gravatar, een website waar je een profielfoto kunt uploaden, die vervolgens aan je e-mailadres gekoppeld wordt. Op blogs en websites die Gravatar ondersteunen (sowieso alle WordPress-gebaseerde blogs, zoals deze!), is je avatar dan automatisch gekoppeld aan je e-mailadres. Als je je ooit bij Gravatar hebt aangemeld met een foto, hoef je hieronder alleen maar te reageren met je e-mailadres en je foto wordt automatisch bijgeplaatst!

Een goede profielfoto voor social media

Ook op de foto?

Behoefte aan een goede profielfoto voor je sociale netwerken? Ik help je er graag mee! In een kwartiertje tijd maken we samen een prima foto voor je Facebook, Google+ of LinkedIn-account. Voor 35,- heb je dan de keus uit zo’n vijf foto’s, keurig op maat gemaakt. Neem contact met me op voor de precieze voorwaarden of om een afspraak te maken!


En mijn profielfoto? Die is gemaakt door collegafotograaf en oud-studiegenoot Lieke Doorenbosch!

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

One thought on “Het nieuwe visitekaartje: je profielfoto!

  1. Pingback: Profielfoto’s voor Laura | Erik van Rosmalen – Tekst en Fotografie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.