Weg met die fotografenwebsites!

Waarom zou je als fotograaf nog een website onderhouden? Een Facebook-bedrijfspagina is een gratis alternatief, dat ook nog eens makkelijker en sneller gevonden wordt door potentiële klanten. Of niet?

Facebook versus website

Het is helemaal niet onlogisch, dat steeds meer bedrijfswebsites plaats gaan maken voor een bedrijfspagina op Facebook, stelt blogger Sanne Vaissier op marketing-blog Marketingfacts.

En ze heeft een punt: steeds meer (grote) merken verwijzen in reclamecampagnes inderdaad naar een Facebookpagina, niet meer (of minder duidelijk) naar hun website. De website blijft vervolgens vooral het kanaal voor aandeelhouders, journalisten en ander ‘zakelijker’ websitebezoek.

Camera

Grotere betrokkenheid

Facebook heeft tegenwoordig allerlei functionaliteiten in zich, om een platform te creëren waarop merken of bedrijven zich kunnen profileren naar klanten. En vooral: in contact kunnen treden én blijven met die doelgroep. Natuurlijk, een volledig eigen website is tot op de pixel in te richten en te ontwerpen.

Maar toch: de betrokkenheid van ‘fans’ op een Facebookpagina is vele malen groter, betoogt Vaissier. En de cijfers ondersteunen die bewering. Om maar een merk te noemen: Coca Cola heeft 44 miljoen fans. De website wordt maandelijks ‘slechts’ 270.000 keer bezocht, aldus Vaissier in de blog op Marketingfacts. Dat liegt er niet om.

Terugkerende bezoekers

En dat is de kracht van Facebook: een bezoeker prikkelen om terug te keren naar je website is verdraaid lastig. Maar eenmaal fan, dan zien Facebookers je updates in het nieuwsoverzicht verschijnen. Een verkapte terugkerende bezoeker is geboren: biedt ze iets leuks of nuttig en ze bezoeken je pagina. Kortom: je bouwt een persoonlijke relatie met je (mogelijke) klant. Iets wat een website nooit zo kan doen.

Facebook als etalage

Of ook de kleinere bedrijven echt massaal de ‘ouderwetse’ corporate website gedag zeggen, valt nog maar te bezien. Ga jezelf na: als je een metselaar of schilderwerk nodig hebt, vraag je vrienden en familie naar referenties. Je wilt werk zien, of tenminste van iemand horen dat hij of zij kwaliteit levert. Maar hier ligt nu net een kans voor fotografen! Want in tegenstelling tot metsel- of schilderwerk zijn foto’s natuurlijk prima te delen via Facebook, wat daarmee een prima etalage kan zijn. Of liever: de tijdslijn van tevreden klanten vormt dan je etalage!

FB pages

Welkom visitekaartje

Vooral de groep fotografen die zich richt op particulieren, kan Facebook een welkom visitekaartje zijn. Want inderdaad, de drempel om een website te bezoeken is vele malen hoger. In de tijdlijn van fans kom je vanzelf in beeld en zullen tevreden klanten je FB-pagina een stuk sneller promoten bij vrienden en familie. Immers, een ‘like’ is zo uitgedeeld, waardoor je weer even in beeld komt bij ‘de-vrienden-van’!

Nadelen van Facebook

Nadelen zijn er ook. Vaissier noemt het feit dat ‘het grote Facebook’ al je gegevens beheert. Het argument dat een Facebook-pagina minder naar je eigen identiteit is in te richten zal voor kleine ondernemers minder spelen dan de grote merken, die veel strikter in een huisstijl moeten passen. Wat voor fotografen vooral een nadeel is en blijft, is de soms bedroevende kwaliteit van foto’s op Facebook, die allemaal een extra compressie mee lijken te krijgen, wat de kwaliteit zeker niet ten goede komt. Maar ziet de consument dat ook, kun je je afvragen?

Weg ermee dus?

Weg met die website dus? Zo’n vaart zal het nog niet lopen. Zeker niet in de zakelijke markt. Maar Facebook zal in communicatie naar consumenten steeds belangrijker worden. Zelf heb ik een paar maanden geleden toch besloten om, naast mijn website, ook een FaceBook bedrijfspagina aan te maken (‘liken’ mag, natuurlijk!), gericht op particuliere, potentiële klanten. Zo scheid ik mijn privé-berichtjes van fotografie-gerelateerde posts en beschikken (potentiële) klanten over de mogelijkheid om mijn pagina te bezoeken. En wat doen jullie?

Dit artikel is eerder verschenen als blog op Photofacts.

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.