Het gaat ook wel eens mis... analoge fotografie

Nuttige links voor analoge fotografen

Het gaat ook wel eens mis... analoge fotografieFotografen die nog analoog werken: ze worden soms gezien als wat wereldvreemd en wars van moderne ontwikkelingen. Voor een aantal van hen zal dat ongetwijfeld kloppen. Toch zijn er ook genoeg, die moderne apparatuur en het internet niet schuwen. Gelukkig levert dat een schat aan online informatie op. Een aantal waardevolle informatiebronnen over analoge fotografie op een rij!

Internetfora

Diverse bekende internetfora over fotografie kennen een subsectie over analoge fotografie. Je kunt er terecht voor vragen en antwoorden, maar ook voor inspiratie en het uitwisselen van ervaringen. Enkele voorbeelden:

 • DutchPhotozone
  Een van de bekendste Nederlandse fora over fotografie is DutchPhotoZone. DPZ heeft een subforum, gewijd aan analoog. Hoewel het subforum de naam ‘Middenformaat’ meekreeg, wordt er ook volop gediscussieerd over grootformaat en kleinbeeld. Het publiek is gemeleerd, maar kent ook veel ervaren fotografen, ook op analoog gebied. De laatste maanden lijkt het er echter wat rustiger.
 • APUG
  APUG, (Analog Photography Users Group), een internationaal forum over analoge fotografie, heeft zijn eigen Nederlandse subgroep. APUG is een van de oudste en grootste, wereldwijde fora over analoge fotografie. Een schat aan ervaringen en informatie vind je er. Het Nederlandse subforum daarentegen is vrij rustig.
 • Analoogfotoforum.nl
  Tot voor kort had Nederland (voor zover ik weet tenminste) geen forum, dat specifiek gewijd is aan analoge fotografie. Met de komst van Analoogfotoforum.nl komt daar verandering in. Dit forum ken ik zelf nog niet zo heel lang, maar heeft al een flinke hoeveelheid postings over uitgebreide (analoge) onderwerpen.

 • Facebook, Flickr en andere sociale platforms
  Met de opkomst van social media raken de traditionelere fora toch wat drukte kwijt aan sociale netwerken. Een logische plek is Flickr, waar je in groepen zoals Dutch Film Group analoge fotografen kunt treffen. Maar ook op Facebook zijn groepen te vinden die gewijd zijn aan analoge fotografie. Ook groepen met veel Nederlandse bezoekers, zoals Analog Only: veel voorbeeldfoto’s, maar ook vragen kun je hier kwijt.

Informatiebronnen en nuttige tools

Naast fora en discussiegroepen, waar je heel specifiek kennis kunt uitwisselen met andere fotografen, zijn er ook allerlei websites met nuttige informatie of tools beschikbaar.

 • Butkus camerahandleidingen
  Neem bijvoorbeeld de uit de hand gelopen hobby van de Amerikaan Michael Butkus Jr. Zijn website is misschien onooglijk gedateerd, maar bevat meer dan 3.500 handleidingen van camera’s. Loop je dus op een rommelmarkt tegen een oud model camera aan, dan is de kans vrij groot dat je op deze site, gratis en voor niks (al wordt een donatie wel gewaardeerd!), een pdf vindt van de originele handleiding.
 • The DOF Calculator
  Een bekende online tool is de DOF Calculator op Dofmaster.com. Simpelweg ingeven wat je brandpuntsafstand is, welke camera je gebruikt en de afstand tot je onderwerp en de scherptediepteomvang wordt uitgerekend. Overigens is de DOF Calculator ook als iPhone- of Android-app verkrijgbaar.
  Deze website is natuurlijk zeker niet alleen voor analoge fotografen geschikt, want ook van diverse digitale toestellen is de scherptediepteomvang vooraf te bepalen. Maar uiteraard is het voor analoge fotografen een stuk lastiger om dat tijdens de shoot zelf te beoordelen. Zeker bij grote diafragma’s kan het dan erg nuttig zijn!
 • The Massive Dev Chart
  Een must voor hedendaagse analoge fotografen die zelf ontwikkelen. The Massive Dev Chart is een online database die voor vrijwel elke denkbare combinatie van ontwikkelaar, film en filmgevoeligheid een ontwikkeltijd aangeeft. Daarnaast bevat de website ook een conversiegrafiek om te zien wat een afwijkende temperatuur van je vloeistoffen voor invloed op de ontwikkeltijd heeft. Handig, als je zonder waterbaden ‘quick and dirty’ ontwikkelt (zoals ik). De waardes op de site hebben mij in in ieder geval nog maar zelden in de steek gelaten.
 • FilmDev
  Analoge fotografen kunnen uit tientallen soorten films kiezen, en evenzoveel soorten ontwikkelvloeistof. Al die combinaties (en het bijbehorende ontwikkelprocede) geven allemaal weer hun eigen karakter aan het eindresultaat. Vroeger hadden fotografen echt hun eigen recept en – daardoor – hun eigen stijl. Tegenwoordig proberen we meer te experimenteren. Dankzij FilmDev wordt het iets makkelijker om resultaten te zien. De site doorzoekt Flickr op combinaties van ontwikkelaar en film (mits fotografen hun tags goed invullen natuurlijk). Zo krijg je al een heel aardige indruk van het resultaat van een bepaald proces. Ook kunnen fotografen hier zelf hun ‘recepten’ uploaden.
 • Camera-Wiki
  Voor de liefhebbers van rommelmarkten kan Camera-Wiki een handig naslagwerk zijn: een Wikipediapagina dat talloze beschrijvingen van cameramerken en -types bijhoudt. Ook digitaal overigens. Naast deze wiki zijn er overigens nog talloze andere verzamelaarswebsites en overzichtspagina’s met oude camera’s. Ook Collectiblend kan interessant zijn: deze Amerikaanse site geeft een indicatie van de prijs (in de VS) van bepaalde types, met links naar eBay. De bedragen zijn niet 1 op 1 te vertalen naar de Nederlandse markt, maar kunnen wel een vertrekpunt zijn.
 • TokyoCameraStyle
  En tot slot een link die allesbehalve nuttig is, maar wel grappig. Op de Tumblr TokyoCameraStyle verzamelt een Japanner alleen maar foto’s van (mensen met hun) analoge camera’s. En wat blijkt: zoveel mensen, zoveel stijlen en camera’s…

Sebastiaan

Info genoeg

Kortom, er is info genoeg te vinden. Dit overzichtje is dan ook allesbehalve compleet, puur een opsomming van een aantal nuttige links. Weet je goede websites die echt nog een ander, waardevol aspect belichten? Ik lees ze graag in de comments!

Dit artikel verscheen eerder als blog op Photofacts.

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.