Recensie: Damien Lovegrove – ‘Simply Boudoir’

De Britse fotograaf Damien Lovegrove is wereldwijd bekend om zijn bruids- en portretfotografie, maar misschien nog wel veel meer om zijn blog, zijn workshops en zijn tutorial video’s. Zijn meest recente trainingvideo is ‘Simply Boudoir’.

Damien Lovegrove begon zijn carriere als lichtman en cameraman bij de BBC. Daarnaast fotografeerde hij in de jaren tachtig en negentig al voor grote, internationale bedrijven. In de jaren ’90 richtte hij zich meer en meer op bruidsfotografie en maakte internationaal naam in dat genre. In Nederland – en de rest van de wereld – is hij het laatste decennium vooral bekend geworden door zijn workshops en trainingsvideo’s, evenals zijn blog ProPhotoNut. Regelmatig is hij ook buiten Groot-Brittannië te vinden voor workshops en symposia en heeft hij het commerciële aspect van fotografie ook uitstekend in de vingers.

Boudoirfotografie als genre

Boudoirfotografie is in Nederland als genre nog niet enorm in zwang. De traditie is in de jaren tachtig en negentig in de VS en Engeland ontstaan: vrouwen laten zich, bij wijze van verrassing voor hun aanstaande, vastleggen in lingerie of nachtkleding, in de slaapkamer of een mooie hotelkameromgeving. Het begrip wordt wereldwijd echter heel breed geïnterpreteerd en het genre an sich is zeker al veel ouder.

Boudoir video panel   kopie

Hoewel Lovegrove in deze 107 minuten durende trainingsvideo boudoirfotografie als leidend thema gebruikt, is de video zeker niet alleen geschikt voor fotografen die zich hierin willen bekwamen. Behalve de mooie locaties in typische Engelse landhuizen en natuurlijk de modellen in lingerie, gaat Damien in de verschillende settings die hij laat zien namelijk vooral in op waar het om draait: het gebruik van licht. En dat is in alle (portret)genres in te zetten.

Eenvoudige verlichtingen

De manier van werken van Lovegrove draait, zeker in deze video, om eenvoud. Wie een tutorial van hem heeft gezien weet hoe hij te werk gaat: hardop nadenkend over het beeld dat hij wil gaan maken, ijsbeert hij door de ruimte. Indien nodig zet hij een lamp of flitser neer. Pas dan roept hij zijn model binnen.

Belichten op ervaring

Een belichting –diafragma, ISO en sluitertijd– bepaalt Damien vervolgens steevast op basis van ervaring en inschatting. Ervaring die veel hedendaagse ‘digitale’ fotografen niet meer gewoon zijn. Het resultaat is wel dat hij vaak al vrij snel in de buurt zit van het eindresultaat dat hij van tevoren geschetst heeft, ook en vooral als de interne lichtmeter van de camera iets heel anders aangeeft. Dat laatste is vaak het geval, omdat Damien ook graag met tegenlicht werkt.

Screenshot1

De verschillende setups die Damien laat zien (overigens geheel gefilmd met twee [url=http://www.photogear.nl/apparatuur/body/canon/eos_5d_mark_ii.html]Canon 5D mark II[/url]’s), worden in realtime getoond: er wordt niet geknipt. Het toont maar aan dat een goede serie beelden in enkele minuten geschoten kunnen worden. Elke ‘scene’ wordt afgesloten met een aantal eindresultaten. De variatie in de reeks is groot, en dat terwijl er hooguit één extra lamp gebruikt wordt, al dan niet met modifiers of reflectiemethodes.

Boudoir video panel

Als je meer wilt weten over licht in het algemeen, hoe je met één of hooguit twee lichtbronnen toch een spannende verlichting kunt creeeren, is deze video absoluut een aanrader. Aanvankelijk vond ik het bijzonder dat Damien in deze video werkt met continu daglichtlampen.

Een van de redenen is ongetwijfeld dat deze lampen in de webshop van Lovegrove Consulting te koop zijn. Maar een tweede reden is, dat het een stuk eenvoudiger wordt om te zien wat bepaald licht ‘doet’, ook voor amateurfotografen die nog niet zo vertrouwd zijn met lichtrichtingen bijvoorbeeld.

Beginners en gevorderden

Is dit dan een video die gericht is op beginners? Niet direct. Ook voor meer gevorderde fotografen kan het verfrissend zijn om Damien aan het werk te zien. Bijvoorbeeld hoe je een ruimte optimaal benut of hoe je je eigen signatuur aan een beeld kunt geven door eigen lichtvormers te bedenken.

Zelf vond ik bijvoorbeeld zijn manier van werken met de Fuji X100 (Damien schiet alles in de video met een 5D mark II met een 50 en 100mm prime, maar ook met een X100): hij werkt op diafragmavoorkeuze én auto-ISO. Een wonderlijke keuze in mijn ogen, maar in de praktijk (en ongetwijfeld omdat hij al weet dat hij veilig uitkomt met sluitertijden) levert het snel goede resultaten op, dus waarom niet?

Commercieel

Redenen genoeg dus om te overwegen deze trainingsvideo (die overigens niet als dvd, maar alleen als download verkrijgbaar is) aan te schaffen. Zijn er ook redenen om het niet te doen? Op zich wel. Ik kan me voorstellen dat sommigen de commerciële instelling (zoals het gebruik van de ‘eigenaardige’ daglichtlampen) niet zo zien zitten.

Wie toch meer geïnteresseerd is in het gebruik van meerdere lichtbronnen of hoe je reportageflitsers inzet op locatie, heeft daarbij misschien meer aan de dvd Speedlight Mastery, waarin Damien op diverse ‘urban’ locaties ingaat op het meer uitgesproken gebruik van flitslicht.

Gemis

Wat ik mis in ‘Simply Boudoir’ is het aansturen van modellen. Damien zou van mij wat meer mogen uitwijden daarover. Het is overduidelijk dat beide dames die in beeld komen uitermate ervaren zijn en al langer met Damien werken. Een kleine hint staat garant voor weer een aantal prima nieuwe poses of expressies. Dat zal in de praktijk van menig fotograaf toch wat anders gaan. Wellicht iets waar Damien in een volgende video op in kan gaan.

Screenshot2

Desondanks biedt ‘Simply Boudoir’ 107 minuten lang allerlei goede handreikingen over het gebruik van het enige relevante gereedschap van fotografen: licht!

Meer weten?

Een impressie/trailer van Simply Boudoir is hier te zien. Meer informatie over de video downloads vind je op de site van Damien Lovegrove.

Ook op de foto?

Ook interesse om dergelijke foto’s te laten maken? Natuurlijk kan dat! Neem daarom gerust contact met me op!

Dit artikel verscheen eerder als blog op Photofacts.

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.