Tegenlicht

‘Nooit fotograferen tegen de zon in’. Ik hoor het mijn vader nog zeggen. Sorry pap, ik denk er inmiddels anders over. En om met een van mijn docenten op de Fotovakschool te spreken: ‘Geen mooier licht dan tegenlicht!’ (- Toch, Theo?). Het kan heel mooi werken.


En bijkomend voordeel van tegen de zon in fotograferen, ten minste bij portretten, is dat je modellen geen spleetoogjes opzetten omdat zij er recht tegenin kijken. Wel is het belangrijk dat je goed let op de lichtmeting van de camera, die kan namelijk nogal eens in de war raken van al dat licht.

Tijdens een weekendje weg stond er ‘s avonds een prachtig zonnetje boven de stacaravans van De Bergen in Wanroij. Ideaal materiaal om wat ‘tegenlichtfoto’s’ te maken!

Goed, het is pas tegenlicht als de zon echt recht van voren komt. Toch staat hij in dit geval al aardig frontaal:


Nog iets meer tegen de zon in…


En zelfs met de zon in beeld hoeft het geen probleem te zijn, mits je maar goed licht meet. Tegenlicht geeft dan juist een mooie sfeer!

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.