Analoog of niet?

Het gaat ook wel eens mis... analoge fotografieGeboren in 1978 met een vader die een collectie van een paar honderd (analoge) camera’s op zolder heeft liggen, heb ik wel ‘van huis uit’ wat meegekregen van fotografie. En ook van analoge fotografie. Toch ben ik pas de laatste jaren, nu ik digitaal werk, ook de charme van het oude gaan waarderen… Op het bekende fotografieblog Photofacts schrijf ik daarom af en toe blogs over analoog fotograferen en het zelf ontwikkelen van rolletjes.

Fotografieblog Photofacts is een van de grotere fora in Nederland op het gebied van fotografie. Sinds een aantal maanden schrijf ik er af en toe ook korte blogjes over fotografiegerelateerde zaken, websites en gadgets. Maar ook over analoog fotograferen en zelf ontwikkelen (van zwart-witfilms):

Blogs

En hier vind je een overzicht van al mijn blogs op Photofacts.nl.

Foto’s

Analoog fotografeer ik zowel met kleinbeeld als met een middenformaat camera. Fotograferen op middenformaatfilm geeft een mooie, kleine scherptediepte. De scherpte zelf is ook mooi zacht. En, als je het wat creatief aanpakt, kun je oud en nieuw prima combineren. Dankzij een set radiografische ‘triggers’, kon ik met mijn 30 jaar oude Mamiya 645 mijn ‘nieuwe’ Canon-flitsers aansturen, en daardoor dit portret maken van Elise, inclusief een mooi haarlichtje:

Analoog portret: Elise, op Neopan film

Wat voorbeelden vanaf Flickr:

Kleinbeeld, ofte wel ’35 mm’ (zie ook de reportage over de Ardeche):
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157609271952647″]

Middenformaat:
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157612980217909″]

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.