Analoge portretten van Elise

Analoge portretten – yoga voor fotografen

Analoge portretten in zwart-wit van Elise.

Arnhem, april 2016

Natuurlijk: je kunt een heel arsenaal aan materiaal opbouwen. Flitsers, softboxen, reflectieschermen, rimlights, modifiers, noem maar op… Maar soms is één (of geen…) flitser al meer dan voldoende. In Arnhem maakte ik onlangs een aantal portretten van Elise. ‘Gewoon’ digitaal, maar ook analoog.

Elise stond al eerder voor mijn camera. Ze is yoga-docente (in opleiding) en we spraken af om wat mooie portretten te maken. En ineens zag ik de overeenkomsten: analoge fotografie is misschien ook wel een vorm van yoga. Met alle aandacht bezig zijn met alle aspecten. Misschien is dat ook wel de reden dat ik tijdens een stedentrip of korte vakantie steeds vaker analoog wil werken. Rust, écht nadenken vóórdat je een foto maakt en niet met 1.000 beelden thuiskomen. Waarvan het leeuwendeel linea recta de prullenbak in kan.

Analoog fotograferen, zeker op middenformaat, vraagt net als yoga om rust. De juiste focus vinden. En balans zoeken, maar dan in sluitertijd en diafragma. En vergeet parallax-correctie niet. Eerst denken, dan doen. Mooi contrast ten opzichte van het vluchtige digitale mitrailleurgeweld.

Analoge portretten van Elise

Analoge portretten van Elise

Analoge portretten van Elise

Meer van mijn analoge yoga-oefeningen? Die vind je in de diverse posts op mijn website of op mijn Tumblr-pagina. Keertje meedoen als model? Graag! Lees mijn oproep hier.

Delen

PinIt

About Erik

Erik is fotograaf en tekstschrijver. Human interest ligt hem het beste. Mensen observeren en in beeld brengen is wat hem drijft. Met tekst of met foto’s. Het liefst beide.